Na hlavný obsah

Zelení zvíťazili v Bádensku-Württembersku, CDU hlási najhorší výsledok

CDU stratila aj vo voľbách v Porýní-Falcku.

Zelení zvíťazili v Bádensku-Württembersku, CDU hlási najhorší výsledok
Na snímke Winfried Kretschmann. Foto: SITA/AP

Strana zelených premiéra Winfrieda Kretschmanna zvíťazila v nedeľňajších (14. 3.) voľbách v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. Podľa konečných výsledkov získala rekordných 32,6 percenta hlasov, čo je o 2,3 percentuálneho bodu viac ako v roku 2016, uviedli nemecké médiá.

Kresťanskodemokratická únia (CDU), ktorú dlho viedla kancelárka Angela Merkelová, získala iba 24,1 percenta hlasov (pokles o 2,9 percentuálneho bodu), čo je jej najhorší výsledok vo voľbách v tejto spolkovej krajine. Na ďalších miestach skončili Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) s 11 percentami hlasov, liberáli z FDP (10,5 percenta) a krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) so ziskom 9,7 percenta hlasov.

Zelení si môžu na základe tohto výsledku vybrať svojich koaličných partnerov. Pokračovať by mohla ich súčasná koalícia s CDU, môžu však vytvoriť vládu aj s SPD a FDP. Koalícia zelených s SPD, ktorá bola pri moci v rokoch 2011 – 2016, len tesne minula potrebnú väčšinu.

Sedemdesiatdvaročný Kretschmann, jediný predseda vlády z radov zelených za posledných desať rokov v Nemecku, oznámil, že o novej vláde bude rokovať s CDU, SPD a FDP. Ako prvá príde na rad CDU, čo však neznamená, že jeho strana bude s konzervatívcami pokračovať vo vládnutí, zdôraznil.

V nedeľu sa konali voľby aj v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, kde CDU takisto zaznamenala výrazné straty a skončila druhá za SPD. Oboje voľby odštartovali tzv. supervolebný rok, ktorý vyvrcholí 26. septembra voľbami do Spolkového snemu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet