Na hlavný obsah

Zeman chce pre Sputnik odvolať ministra zdravotníctva i šéfku SÚKL

Skončiť by podľa prezidenta mal aj ďalší minister.

Zeman chce pre Sputnik odvolať ministra zdravotníctva i šéfku SÚKL
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Český prezident Miloš Zeman bude chcieť s premiérom Andrejom Babišom hovoriť o možnom odvolaní ministra zdravotníctva Jana Blatného a šéfky českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (SÚKL) Ireny Storovej.

Vyjadril sa tak v rozhovore pre server Parlamentní listy. Týchto ľudí v ňom označil za hlavné prekážky pre dovoz ruskej vakcíny Sputnik V do Českej republiky.

„Dvoma najväčšími prekážkami (pre registráciu v Česku) sú minister zdravotníctva Blatný a tiež riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv,“ povedal Zeman a na ich adresu dodal, že nesú plnú zodpovednosť za úmrtia ľudí v Česku na ochorenie COVID-19.

Spravodajský server Novinky.cz pripomenul, že Blatný v súlade s legislatívou trvá na potrebe schválenia všetkých očkovacích látok Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Ak by sa Babiš rozhodol Blatného vo funkcii ponechať, neprispelo by to podľa prezidenta k zlepšeniu vzťahov. Babiš podľa neho urobil chybu, že za nástupcu bývalého šéfa rezortu Romana Prymulu navrhol „nekompetentného ministra“.

Skončiť by podľa Zemana mal aj český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček v súvislosti s presadzovaním nákupu vakcín zo Spojených arabských emirátov.

„V Českej republike platí deľba moci. Názor pána prezidenta je relevantný, ale tým, kto navrhuje personálne zmeny v kabinete, je predseda vlády,“ reagoval na Zemanovo vyjadrenie podľa Noviniek český minister vnútra Jan Hamáček.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet