Na hlavný obsah

Zemetrasenie, cunami a jadrová havária. Japonsko si pripomína výročie tragédie

Ani po desiatich rokoch sa tisíce ľudí nevrátili domov.

Zemetrasenie, cunami a jadrová havária. Japonsko si pripomína výročie tragédie
Ľudia sa modlia pri pamätníku za obete ničivého zemetrasenia sprevádzaného cunami z roku 2011 v meste Kesennuma, prefektúre Mijagi na severovýchode Japonska vo štvrtok 11. marca 2021. Foto: TASR/AP

Japonsko si vo štvrtok (11. 3.) minútou ticha, modlitbami aj protijadrovými protestami pripomenulo obete zemetrasenia a následných prívalových vĺn cunami, ktoré krajinu zasiahli pred desiatimi rokmi. Prírodná katastrofa, ktorá zničila mestá a poškodila aj jadrovú elektráreň Fukušima, si vyžiadala takmer 18 500 obetí.

„Je neznesiteľné pomyslieť na pocity všetkých tých, ktorí prišli o svojich milovaných a priateľov,“ povedal premiér Jošihide Suga na spomienkovom obrade, ktorého sa zúčastnil aj japonský cisár. Suga zdôraznil, že Japonsko nikdy nesmie zabudnúť, čo sa pri tomto prírodnom nešťastí naučilo. O potrebe poučiť sa hovoril aj cisár Naruhito, ktorý vyjadril rodinám obetí sústrasť a pripomenul, že problémy s obnovou postihnutých oblastí pretrvávajú.

Účastníci pietnej ceremónie mali na tvárach rúška a udržiavali rozostupy. Aby zabránili šíreniu koronavírusu, nespievali ani hymnu. Ľudia po celej krajine si obete nešťastia pripomenuli aj tichými modlitbami. „Aj keď uplynulo desať rokov, rany v srdci zostávajú,“ povedal pre agentúru Kjódó osemdesiatdvaročný muž, zatiaľ čo hladil meno svojho vnuka na pamätníku pripomínajúcom obete zemetrasenia a cunami v meste Išinomaki.

Ničivé zemetrasenie si vyžiadalo tisíce obetí

Mohutné zemetrasenie, ktoré zasiahlo Japonsko 11. marca 2011, uvrhlo krajinu do najväčšej krízy od druhej svetovej vojny. Otrasy pôdy vyvolali miestami až niekoľkometrovú vlnu cunami, ktorá zničila stovky kilometrov východného pobrežia. Podľa štatistík zomrelo 15 899 ľudí a 2 529 je evidovaných ako nezvestných. Zranených bolo 6 157 osôb.

Prírodná katastrofa okrem iného zničila na 130 000 budov, ďalší milión budov poškodila. Podľa agentúry AP muselo domovy opustiť skoro pol milióna ľudí. Vláda podľa agentúry Kjódó doteraz minula na obnovu postihnutého regiónu viac ako 277 miliárd dolárov.

Havária elektrárne vyhnala život z prefektúry Fukušima

Cunami tiež poškodila jadrovú elektráreň Fukušima. V troch jej reaktoroch následne došlo k explóziám a požiarom. Úrady po havárii uzavreli oblasť v dosahu 20 kilometrov od elektrárne, aby uchránili občanov pred škodlivým dosahom uniknutej radiácie.

Cesty, železničné trate a ďalšiu kľúčovú infraštruktúru sa v postihnutej oblasti poväčšine podarilo obnoviť, v prímorských mestách v prefektúrach Iwate a Mijagi však podľa AP zostáva množstvo miest aj naďalej prázdnych.

Desať rokov po nešťastí sa desaťtisíce ľudí stále nevrátili domov, najviac z nich pochádza z prefektúry Fukušima, kde sú niektoré oblasti pre radiáciu stále neprístupné. Úrady nepotvrdili žiadne úmrtia spôsobené priamo ožiarením. Obnovu vo Fukušime však podľa AP spomaľujú dosahy radiácie a do niektorých oblastí blízko jadrovej elektrárne stále nie je možný vstup.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet