Na hlavný obsah

Zemetrasenie na politickej scéne. Brazílsky prezident vymenil šesť členov vlády

Viaceré zmeny boli prekvapením.

Zemetrasenie na politickej scéne. Brazílsky prezident vymenil šesť členov vlády
Na snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro (vpravo) a teraz už exminister zdarovníctva Eduardo Pazuello. Foto: TASR/AP

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v pondelok (29. 3.) urobil zmeny na šiestich postoch vo svojej vláde. K zmenám došlo okrem iného na poste ministra zahraničných vecí, obrany a spravodlivosti, uviedla vláda.

Krajne pravicový Bolsonaro, ktorý sa chystá v októbri 2022 uchádzať o znovuzvolenie, čelí silnejúcemu tlaku v čase ďalšieho nárastu počtu nakazených covidom-19 v už tak ťažko skúšanej Brazílii, kde sa priemerný týždenný počet obetí od začiatku roka zvýšil takmer štvornásobne.

K zemetraseniu na brazílskej politickej scéne došlo týždeň po tom, ako Bolsonaro nahradil bývalého ministra zdravotníctva Eduarda Pazuella armádnym generálom, kardiológom Marcelom Queirogom, ktorý je v poradí už štvrtým ministrom zdravotníctva počas pandémie.

Zatiaľ čo odchod ministra zahraničných vecí Ernesta Araúja, ktorý čelil kritike za problémy so zabezpečením ďalších vakcín proti covidu, sa očakával, mnohé ďalšie zmeny vo vláde boli prekvapením, konštatovala agentúra AFP.

Za nového náčelníka generálneho štábu brazílskej armády bol nominovaný armádny generál Luiz Eduardo Ramos. Ministrom zahraničných vecí bude kariérny diplomat Carlos Franca. Generál Walter Souza Braga Netto prevezme post ministra obrany, ktorého doterajší šéf Fernando Azevedo e Silva v pondelok podal demisiu. Ministrom spravodlivosti sa má stať Anderson Torres. K zmene dôjde aj na poste generálneho prokurátora a tajomníka vlády. Agentúra AFP dodala, že všetky nominácie budú zverejnené vo vládnom vestníku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet