Na hlavný obsah

Ženy zarábajú v priemere o štvrtinu menej ako muži, ukázala analýza

Na platové rozdiely vplýva aj materská dovolenka.

Ženy zarábajú v priemere o štvrtinu menej ako muži, ukázala analýza
Ôsmy ročník Veľtrhu práce – JOBEXPO 2018 v Nitre. Foto: TASR

Celkový priemerný plat ženy aj so všetkými finančnými odmenami, prémiami a bonusmi predstavuje 1 230 eur v hrubom. Ženy tak zarábajú o štvrtinu menej ako muži, ukázala analýza portálov profesia.sk a platy.sk.

Za mzdovou nerovnomernosťou je niekoľko príčin. „Jednou z nich sú aj iné pracovné preferencie. Na Slovensku máme odvetvia, v ktorých vidíme prevahu jedného pohlavia. Pri ženách sú to sektory ako zdravotníctvo a sociálna starostlivosť, administratíva či ekonomika, financie a účtovníctvo,“ priblížila PR manažérka portálu profesia.sk Nikola Richterová. Muži sa pri hľadaní zamestnania zameriavajú na telekomunikácie, elektrotechniku, energetiku či strojárstvo.

Podľa Richterovej je na Slovensku dlhodobo vidieť trend, že v sektoroch, kde dominujú ženy, sú platy v priemere nižšie. „Na pozíciách, ktoré vyplnili iba muži, vidíme vyššie priemerné platy ako pri profesiách, ktoré označovali za svoje zamestnanie iba ženy,“ dodala Richterová.

Foto: profesia.sk / platy.sk
Foto: profesia.sk / platy.sk

Platové rozdiely ovplyvňuje aj materská dovolenka. „Kým ženy sú niekoľko rokov na materskej dovolenke, ich mužskí kolegovia naberajú v pracovnom živote skúsenosti, s čím často súvisí aj platový progres,“ povedala PR manažérka. „Najmä v regiónoch sa však stále môžeme stretávať s vplyvom rodových zvykov. Ženy ešte stále nie sú vychovávané a motivované pracovať na kariére. Stále preto pretrvávajú zvyklosti, pri ktorých je za živiteľa rodiny považovaný otec, kým matka sa má starať o domácnosť a deti,“ dodala.

Vplyv materstva nielen na mzdy, ale tiež celkovo na zamestnanie žien, potvrdzuje aj ekonomická analytička FinGo.sk Lenka Buchláková. „Na Slovensku prevláda u nežnejšieho pohlavia zamestnanie na polovičný pracovný úväzok, ktorý využíva až tretina zamestnaných žien, ale len necelých 8 % mužov. Vo vedúcich pozíciách firiem je tretina žien, mužov je dvakrát viac. Dôvodom skrátených pracovných úväzkov, nižších miezd a potom aj nižších dôchodkov je starostlivosť o rodinu a materstvo, ktoré ukrajuje ženám z počtu odpracovaných hodín. Tretina žien obetuje kariéru kvôli rodine, u mužov je to len na úrovni štyroch percent,“ priblížila analytička.

Richterová upozorňuje, že ďalším dôležitým faktorom, ktorý vplýva na nižšie mzdy nežnejšieho pohlavia, je aj skutočnosť, že ženy si často už na pracovných pohovoroch pýtajú menej peňazí. Dôvodom môže byť aj menej sebavedomia pri platovom vyjednávaní. Môže to ovplyvňovať skutočnosť, že pri jednaní o výške platu musia ženy často vyjednávať s mužským manažérom.

Dáta portálu platy.sk však ukázali, že mzdové rozdiely medzi mužmi a ženami vidieť aj na totožných pozíciách. Napríklad, zatiaľ čo žena na pozícii manažérka reklamačného oddelenie zarobila v roku 2020 v priemere 1 439 eur, muži na rovnakej pozícii zarábali viac ako tretinu navyše.

Najväčšie rozdiely pri stredoškolskom vzdelaní

Rozdiely medzi mužmi a ženami sú na Slovensku jednými z najväčších v rámci 27 krajín Európskej únie. Podľa najnovších údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat sa najväčšie rozdiely medzi mužmi a ženami v v rámci zamestnanosti preukazujú v prípade, ak je najvyšším dosiahnutým vzdelaním stredoškolské. Mužov je v tejto kategórii zamestnaných o takmer 13 percent viac ako žien a ich plat je vyšší o viac ako pätinu. V EÚ má Slovensko tretie najhoršie uplatnenie žien na trhu práce.

Mladé ženy s nižším príjmom sú na tom na Slovensku najhoršie, keďže vo väčšine prípadov nemajú úspory na preklenutie nečakaných finančných výdavkov. Ženy sú takisto menej pripravené na transformáciu pracovného trhu, ktorá si vyžaduje viac digitálnych zručností.

„Celkovo rozdiely medzi mužmi a ženami v príjmovej oblasti výrazne ovplyvňuje aj koronakríza. Odhadujeme, že od začiatku pandémie sa príjem žien okresal v priemere o 7,5 %, v prípade mužov je to takmer o polovicu menej,“ doplnila analytička FinGo.sk Buchláková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika