Na hlavný obsah

Žiaden problém. Poliaci sa vo veľkom chcú dať zaočkovať AstraZenecou

Vracia sa dôvera vo vakcínu, znie z Poľska.

Žiaden problém. Poliaci sa vo veľkom chcú dať zaočkovať AstraZenecou
Očkovanie proti koronavírusu v Poľsku. Foto: TASR/AP

Viac ako milión Poliakov sa behom uplynulých 24 hodín zaregistrovalo na očkovanie proti covidu-19 vakcínou od firmy AstraZeneca. Oznámil to v utorok (23. 3.) šéf kancelárie poľského premiéra a vládny splnomocnenec pre očkovanie Michal Dworczyk.

„Posledných 24 hodín preukázalo, že sa vracia dôvera vo vakcínu AstraZeneca. Od včerajška sa viac ako milión ľudí prihlásilo na očkovanie touto vakcínou,“ povedal Dworzyk podľa televízie TVN 24.

Mimoriadne nasadenie očkovacej látky od britsko-švédskej firmy schválilo už vyše 70 štátov. Niekoľko z nich, a to najmä európskych, však na istý čas prestalo očkovať pre obavy z údajných vážnych vedľajších účinkov. Európska agentúra pre lieky (EMA) však oznámila, že látku považuje za bezpečnú, na čo sa očkovanie v európskych krajinách znovu rozbehlo. Preparát od spoločnosti AstraZeneca si následne nechal aplikovať rad politických lídrov v snahe posilniť dôveru vo vakcínu u verejnosti.

V Poľsku sa začala registrácia ročníkov 1957 až 1961 na očkovanie, a to štyrmi spôsobmi – na bezplatnej telefonickej linke, internetovej stránke, v očkovacom stredisku či poslaním krátkej textovej správy na určené čísla, pripomenula TVN24.

V Poľsku, ktoré má približne 38 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie nakazilo koronavírusom viac ako dva milióny občanov krajiny, z ktorých takmer 50 000 podľahlo pľúcnej forme ochorenia COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet