Na hlavný obsah

Žilinka: Nepreukázalo sa, že na palube vládneho špeciálu bol unesený Vietnamec

Generálny prokurátor vypracoval stanovisko, ktoré sľúbil poslancom.

Žilinka: Nepreukázalo sa, že na palube vládneho špeciálu bol unesený Vietnamec
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR

Vládna delegácia vietnamského ministra použila v roku 2017 slovenský vládny špeciál na svoju cestu z Bratislavy do Moskvy. To ale neznamená, že na jeho palube bol aj unesený vietnamský občan, tvrdí vo svojom štvrtkovom (18. 3.) stanovisku ku kauze únosu Vietnamca generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Vypracovanie stanoviska prisľúbil po utorkovom (16. 3.) zasadnutí parlamentného brannobezpečnostného výboru.

Dodal, že v lietadle sa nenachádzal ani vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ani jeho ochrankár, ako sa viackrát špekulovalo. „Táto vec bola mediálne sprevádzaná sústavným podsúvaním rôznych hypotetických tvrdení, ktoré sa nezakladali na pravde. To boli špekulácie,“ uviedol. Zároveň nedovolí, aby generálny prokurátor či orgány prokuratúry boli zaťahované do politického boja. „A v tomto prípade mám pocit taký, že to tak je,“ podotkol.

Nie je dokázané ani to, či sa vôbec nachádzal na Slovensku

Generálna prokuratúra preskúmala tento prípad na podnet Žilinku. Dokazovanie bolo podľa neho pomerne rozsiahle, vypočutých bolo 54 osôb a ďalších 10 osôb bolo vypočutých na základe dožiadania orgánov Nemeckej republiky. „Z dôkazov vyplýva, že nemožno vyvodiť záver, že sa orgány Slovenskej republiky vedome podieľali na únose občana inej krajiny alebo na jeho prevoze,“ priblížil. Dokonca sa ani nepreukázalo, či sa unesený vôbec nachádzal na území Slovenska a na palube lietadla. Vyšetrovanie vychádzalo aj z rozsudku nemeckých súdov, ktorý konštatoval, že nie je zrejmé, akým spôsobom opustil tento vietnamský podnikateľ Nemecko.

Generálny prokurátor tiež poprel dohady o tom, že slovenská strana oklamala Poľsko pri žiadosti o prelet vládneho špeciálu. Lietadlo do Moskvy letelo ponad Poľsko a Bielorusko do Ruska a všetky tri krajiny schválili žiadosť o povolenie letu. Slovenská republika pri žiadosti uviedla ako dôvod letu prepravu vietnamského ministra bezpečnosti a túto žiadosť aj poľská strana schválila.

Kaliňák v lietadle nebol, tvrdí Žilinka

Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák bol v čase návštevy vietnamskej delegácie na dovolenke v Rakúsku, z ktorej prišiel na istý čas do Bratislavy a po odchode delegácie sa vrátil späť.a podľa Žilinku sa nenachádzal na palube vládneho špeciálu. Dodal, že je to zdokumentované. Zároveň potvrdil, že tam okrem palubného personálu nebol žiadny štátny občan.

Rovnako sa podľa neho vyvrátila aj informácia o tom, že kapitán lietadla dal pokyn letuškám, aby jednotlivým cestujúcim odobrali mobilné telefóny. „Ani jedna z letušiek nepovedala, že by si všimli nejakú podozrivú okolnosť na prepravovaných osobách, a to bola dvanásťčlenná delegácia,“ podčiarkol.

Žilinka sa vyjadril aj k svojej účasti na brannobezpečnostnom výbore, kde poslancom parlamentu odpovedal na otázky v súvislosti s týmto prípadom. Strávil tam takmer dve hodiny a poslancom poskytol „vskutku podrobnú informáciu“. „Nemám problém opäť sa pred výbor postaviť, keď sa zrealizuje v dôstojnej atmosfére,“ poznamenal s tým, že vo svojich rozhodnutiach sa bude vždy riadiť len zákonom a nedovolí, aby ich ovplyvnil tlak politikov, novinárov alebo spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko