Na hlavný obsah

Žilinka sa obrátil na Ústavný súd. Dôvodom sú vyhlášky hygienikov

Chce odstrániť viaceré pochybnosti.

Žilinka sa obrátil na Ústavný súd. Dôvodom sú vyhlášky hygienikov
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka podal na Ústavný súd SR návrh na začatie konania v súvislosti s napadnutými vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Informoval o tom vo štvrtok (18. 3.) hovorca GP SR Dalibor Skladan.

Žilinka chce predovšetkým odstrániť pochybnosti o súlade oprávnenia ÚVZ SR vydávať vyhlášky ako všeobecné záväzné právne predpisy s Ústavou SR, a to z hľadiska procesu tvorby a zverejnenia a aj účinnosti a záväznosti týchto vyhlášok ako požiadavky princípov právneho štátu. Zároveň navrhuje pozastavenie účinnosti ustanovení, na základe ktorých sú vydávané vyhlášky hygienikov.

Generálny prokurátor žiada aj o odstránenie ústavných pochybností o spôsobe vykonania retroaktívnej zmeny povahy opatrení vydávaných ÚVZ SR pred účinnosťou ustanovenia zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia na vyhlášky, prechodným ustanovením uvedeného zákona.

Zároveň požiadal o odstránenie ústavných pochybností o vylúčení nároku na náhradu škody a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktoré sa týkajú niektorých osôb. Týmto sa generálny prokurátor pripojil k už podanému návrhu prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko