Na hlavný obsah

Žilinka zistil nedostatky v postupe dozorujúceho prokurátora v prípade Böhmovej samovraždy

Pohovor vykonal aj so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom.

Žilinka zistil nedostatky v postupe dozorujúceho prokurátora v prípade Böhmovej samovraždy
Generálny prokurátor Maroš Žilinka . Foto: SITA

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zistil nedostatky v postupe dozorujúceho prokurátora kauzy Judáš. Ten nedozrel na zaistenie strelných zbraní obvineného Františka Böhma, ktorý sa po prepustení z väzby zastrelil. Generálna prokuratúra v piatok (5. 3.) informovala, že Žilinka vykonal s dozorujúcim prokurátorom takzvaný pohovor. Ide o najmenej prísne disciplinárne opatrenie.

„Neuplatnil zákonné oprávnenia prokurátora vo vzťahu k zisteniu, že obvinený je legálnym držiteľom viacerých strelných zbraní (čo však bola primárne povinnosť príslušných policajtov) a túto skutočnosť nezohľadnil ani pri rozhodovaní o zaistení majetku obvineného,“ vysvetlila GP.

Rovnaký pohovor vykonal aj so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom, ktorý „nevyvodil dôsledky zo zistených nedostatkov podriadeného prokurátora.“

Prokurátor až po tragickej udalosti prijal proti Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) opatrenia, ktorými usmernil ich postup do budúcna, aby sa podobný prípad neopakoval.

Správnosť a zákonnosť postupu vyšetrovateľa NAKA a príslušného útvaru Policajného zboru vyšetruje Úradu inšpekčnej služby pod dozorom krajskej prokuratúry v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko