Na hlavný obsah

Zneužíval maloletého. Poľský kňaz spoznal svoj trest

Prípad odhalil film.

Zneužíval maloletého. Poľský kňaz spoznal svoj trest
Ilustračné foto interiéru kostola. Foto: TASR

Poľský súd poslal v pondelok (8. 3.) na tri roky do väzenia katolíckeho kňaza Arkadiusza Hajdasza za zneužívanie desaťročného chlapca, ktorý slúžil v kostole ako miništrant. Uviedli to tamojšie médiá. Rozsudok, podľa ktorého kňaz tiež nesmie desať rokov pracovať s deťmi, nie je zatiaľ právoplatný.

Farár skončil pred súdom až po tom, čo prípad odhalil film, ktorý videli na internete milióny ľudí. Obdobné prípady boli v silne katolíckej krajine dlho tabu.

Kňaz sa priznal

Obeťou bol Bartlomiej Pankowiak, ktorý mal v čase, keď ho Hajdasz v roku 2000 prestal zneužívať, desať rokov. Obťažovanie chlapca trvalo dva roky. „Spáchal som uvedený čin. Chcem sa z hĺbky pokorného srdca úprimne ospravedlniť,“ povedal novinárom minulý týždeň päťdesiatdvaročný Hajdasz podľa agentúry AFP. „Uznávam obrovskú krivdu, ktorú som spôsobil Bartlomiejovi vinou mojej ľudskej slabosti, mojej neschopnosti a mojej hriešnosti,“ dodal.

Kňaz na súd neprišiel, uviedol denník Dziennik a dodal, že prokurátor žiadal šesť rokov väzenia, zatiaľ čo obhajca navrhoval pre svojho klienta podmienečný trest. V Poľsku môže obžalovaný v podobnej veci putovať za mreže maximálne na 12 rokov.

Pravdepodobne nielen jedna obeť

„Chceme len spravodlivý rozsudok. Prijmeme každý verdikt,“ povedal agentúre PAP Pankowiak. Farárove ospravedlnenie a slová ľútosti nemajú podľa neho žiaden význam a môžu byť výrazom falošného pokánia k obmäkčeniu súdu. Predtým voči kňazovi cítil zlosť a zhnusenie, ale po terapii pocítil súcit. „Vidím človeka, ktorý prehral svoj život,“ povedal.

Farár pravdepodobne zneužil aj ďalších chlapcov, šesť z nich sa prihlásilo na prokuratúre, ale ich prípady už boli premlčané, poznamenal Dziennik. „Hlavné je, že sa páchateľ priznal a bol odsúdený,“ povedal pre AFP brat Bartlomieja Jakub Pankowiak. „Je to ďalší krok, ktorý má obetiam pomôcť znovu získať dôstojnosť a ktorý môže poslúžiť ako výstraha ďalším páchateľom,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet