Na hlavný obsah

Zomrela kráľovná šansónu a slávna speváčka Hana Hegerová

Narodila sa v Bratislave v roku 1931 ako Carmen Farkašová.

Zomrela kráľovná šansónu a slávna speváčka Hana Hegerová
Na snímke Hana Hegerová. Foto: TASR

Vo veku 89 zomrela speváčka Hana Hegerová, ktorú označovali aj za kráľovnú československého šansónu či Piaf z Prahy. Informoval o tom v utorok (23. 3.) portál tn.cz. Stránka pripomenula, že Hegerovú dlhé roky sprevádzali zdravotné problémy a na verejnosti sa neukazovala.

Webu iDNES.cz túto informáciu potvrdil hudobný producent Tomáš Padevět. „Zomrela obklopená rodinou v Nemocnici Na Homolce, kde bola pred mesiacom hospitalizovaná po zlomenine krčka,“ napísal portál.

Hegerová sa narodila 20. októbra 1931 v Bratislave ako Carmen Mária Štefánia (Beatrix) Farkašová-Čelková v rodine riaditeľa banky. Keďže preto z kádrových dôvodov nemohla študovať na Vysokej škole ekonomickej, pracovala v strojárňach v Komárne.

Po umeleckých začiatkoch na Slovensku v 60. rokoch sa presunula do Prahy, kde vystupovala v divadlách Rokoko a Semafor. Potom nasledovalo hosťovanie v parížskej Olympii, kde si pre svoje majstrovské poňatie šansónu vyslúžila spomenutú prezývku Piaf z Prahy. Spievala aj na Svetovej výstave v Montreale. Veľký úspech so svojou špecifickou interpretáciou piesní zažívala aj vo vtedajšom Nemecku, kde do roku 1975 vydala štyri dosky.

Najznámejšou piesňou Hany Hegerovej bol zrejme duet Levanduľová s Petrom Hapkom. V roku 2002 zaň obdržala od vtedajšieho prezidenta ČR Václava Havla medailu Za zásluhy. V októbri 2014 jej súčasná hlava štátu Miloš Zeman udelila Rad Tomáša Garrigua Masaryka I. triedy. Bola držiteľkou rytierskej hviezdy francúzskeho Rádu umenia a literatúry a od roku 2013 komandéra francúzskeho Rádu za zásluhy za „významný prínos k propagácii francúzskeho šansónu a francúzskej kultúry všeobecne“, pripomína iDNES.cz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet