Na hlavný obsah

Zsuzsová ostáva vo väzbe, súd jej ju predĺžil do novembra

Súd rozhodoval v prípade prípravy vrážd prokurátorov.

Zsuzsová ostáva vo väzbe, súd jej ju predĺžil do novembra
Na ilustračnej snímke Alena Zsuzsová v sprievode eskorty Zboru väzenskej a justičnej stráže. Foto: TASR

Alena Zsuzsová obvinená v kauze prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry (GP) SR Petra Šufliarskeho zostáva vo väzbe do 3. novembra tohto roku.

„Senát 1T NS SR potvrdil rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý rozhodol o predĺžení lehoty trvania väzby u obvinenej Aleny Zs. do 3. novembra 2021. Obvinená je vo väzbe z dôvodov útekovej, kolúznej a preventívnej väzby,“ objasnila hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Obhajca obvinenej Štefan Neszméry si myslí, že u nej neexistuje dôvod kolúznej väzby. „Zároveň nie je logické, že by pokračovala v trestnej činnosti, teda nie je ani dôvod preventívnej väzby,“ dodal. Rozhodnutie odvolacieho súdu k dispozícii ešte nemá.

Alena Zsuzsová je obvinená z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu. Bola obžalovaná aj v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a eho snúbenice Martiny Kušnírovej. ŠTS ju minulý rok na jeseň spod obžaloby oslobodil, rozsudok však stále nie je právoplatný. Rovnako nie je právoplatný ani 21-ročný trest, ktorý jej vlani vymeral súd v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, kde mala vystupovať ako sprostredkovateľka.

Z prípravy vrážd Šufliarskeho, Žilinku a Lipšica ju obvinili v auguste 2019 a okrem nej aj Tomáša Szabóoa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóoa. Objednávka na vraždy mala prísť na jeseň 2017 a prijať ju mala práve Zsuzsová.

Podľa vyjadrení Žilinku a Šufliarskeho motívom pripravovaných vrážd mala byť ich práca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko