Na hlavný obsah

Ak sa nestaneme členmi NATO, zaobstaráme si jadrové zbrane, uvažuje Ukrajina

Krajina sa po rozpade ZSSR jadrového arzenálu vzdala.

Ak sa nestaneme členmi NATO, zaobstaráme si jadrové zbrane, uvažuje Ukrajina
Na snímke ukrajinský vojak pri meste Doneck. Foto: TASR/AP

Ak sa Ukrajina nestane členom NATO, Kyjev bude uvažovať o zaobstaraní jadrovej zbrane. V nemeckom verejnoprávnom rozhlase Deutschlandfunk to povedal ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Melnyk. Podľa odborníkov však ide o veľmi nepravdepodobný scenár: Kyjevu totiž na takýto krok chýbajú potrebné financie.

Buď budeme súčasťou aliancie ako je NATO a budeme sa podieľať na tom, že Európa bude silnejšia, alebo nám neostane nič iné, než sa vyzbrojiť.“ Podľa ukrajinského veľvyslanca v Nemecku Melnyka by Kyjev uvažoval aj o atómových zbraniach. Komentár českých Hospodářskych novin Ondřej Soukup však pripomína, že také jednoduché to nie je.

Nemajú na to kapacity, nemajú na to peniaze a, samozrejme, im to nikto nedovolí vrátane Západu, ktorý do značnej miery Ukrajine pomáha finančne, aby sa nezrútila, takže ja to považujem skôr za rétoriku,“ povedal Soukup pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Kyjev sa zbraní už raz vzdal

Podľa neho ide skôr o zbožné želanie časti ukrajinskej verejnosti a politikov. Náš východný sused sa totiž po rozpade Sovietskeho zväzu vzdal jadrového arzenálu výmenou za záruku územnej celistvosti zo strany Západu a aj Ruska. Anexiou Krymu a konfliktom na Donbase sa však táto dohoda porušila a tak viac, ako kedykoľvek predtým, hľadá vojnou zmietaná krajina spojencov.

V súvislosti s eskaláciou napätia na východe Ukrajiny prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že členstvo v NATO je jediným krokom k ukončeniu vojny na Donbase. Lenže podľa politológa Pavla Luzina Severoatlantická aliancia Ukrajinu do svojich radov tak skoro neprijme.

Rizikový štát

Pre portál Meduza povedal, že pre NATO by to bolo veľmi nevýhodné, aliancia by totiž prijala rizikový štát, ktorý nielenže nespĺňa podmienky, pretože má problémy so svojou územnou celistvosťou, ale okrem svojich politických, ekonomických a vojenských problémov by Kyjev nemal spojencom čo ponúknuť.

Soukup v tejto súvislosti dodáva, že na tango musia byť dvaja, lenže teraz sa skôr zdá, že Ukrajina si bude musieť privyknúť na sólo tanec s občasnou výpomocou svojich spojencov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet