Na hlavný obsah

Akí migranti sú podľa mladých Slovákov prijateľní? Čím mladší a vzdelanejší

Vysokoškoláci vo výskume preferovali vzdelané ženy.

Akí migranti sú podľa mladých Slovákov prijateľní? Čím mladší a vzdelanejší
Migranti neďaleko utečeneckého tábora v Bosne v apríli 2021. Foto: SITA/AP

Slovenskí vysokoškoláci by spomedzi prichádzajúcich migrantov dali šancu najmä ženám a mladším a vzdelanejším cudzincom, ktorí nie sú moslimovia. Najprijateľnejšie by pre nich boli deti do 10 rokov. Vyplýva to z výskumu, ktorý uskutočnilo občianske združenie Mareena v spolupráci s Fakultou sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského (UK) v rokoch 2018 a 2019.

Výskum skúmal, aké osobnostné znaky migrantov môžu byť rozhodujúce pri ich prijatí väčšinovou slovenskou spoločnosťou. „Výskum vyhotovený na vzorke 873 slovenských študentov univerzít ukázal, aké majú mladí Slováci preferencie spomedzi migrantov,“ uviedla Mareena.

Ak by si mladí ľudia mohli vybrať migrantov prichádzajúcich na Slovensko, boli by to prevažne mladšie vzdelané ženy z nemoslimských krajín. „Ženy boli pre slovenských študentov v porovnaní s mužmi prijateľnejšie o 7% a každý pridaný stupeň vzdelania zvýšil preferovanosť takmer dvojnásobne,“ dodáva občianske združenie.

Podľa výsledkov výskumu bol najsilnejším atribútom vek migrantov. „Každý cudzinec starší ako 10 rokov, má nižšiu šancu na prijatie v spoločnosti ako deti do 10 rokov. Preferovanosť 58 ročného adepta bola bola nižšia až o 39 %,“ zhodnotila Mareena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko