Na hlavný obsah

Ako bude vyzerať asistované sčítanie obyvateľov? Úrady varujú pred podvodníkmi

Štát pripravil informačnú kampaň, aby im prekazil plány.

Ako bude vyzerať asistované sčítanie obyvateľov? Úrady varujú pred podvodníkmi
Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) počas tlačovej konferencie na tému Ochrana zraniteľných v čase asistovaného sčítania obyvateľov 13. apríla 2021 v Bratislave. Foto: TASR

Sčítanie obyvateľstva mieri do finálnej fázy. Pri asistovanom sčítaní budú môcť obyvatelia využiť kontaktné miesta, ktoré zriadia samosprávy, alebo pomoc mobilných sčítacích agentov, o ktorých služby sami požiadajú prostredníctvom zverejnenej linky. Tí až na základe takejto dohody prídu za obyvateľmi domov. „Nikto proaktívne nebude chodiť k obyvateľom, sčítací asistent príde až po predchádzajúcej dohode s občanom. Verifikovať ich bude možné prostredníctvom preukazu, v prípade pochybnosti sa občan môže obrátiť priamo na obec,“ upozornil predseda Štatistického úradu SR Alexander Ballek.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) uviedol, že rezort pripravil viacero informačných materiálov s radami a postupmi pre tých, ktorých sa asistované sčítanie týka. „Pripravili sme leták, ktorý je vyhotovený v slovenskom, maďarskom i rómskom jazyku, plus je vyhotovená aj štvrtá verzia, ktorá je ľahko zrozumiteľná prostredníctvom infografiky, rovnako tak inštruktážne video pre nepočujúcich,“ spresnil. Dodal, že informácie o podvodníkoch vydávajúcich sa za mobilných sčítacích agentov polícia zaznamenala už aj pri fáze elektronického samosčítania.

O spustení finálnej fázy rozhodne aj epidemická situácia

Pomocou sčítacích asistentov a kontaktných miest samospráv by sa do konca októbra tohto roku malo podariť sčítať všetkých obyvateľov, ktorí tak doposiaľ nestihli, alebo nevedeli urobiť. Spustenie záverečnej fázy sa bude odvíjať aj od epidemickej situácie, ŠÚ SR odhaduje termín najskôr na začiatok mája. „Asistované sčítanie spustíme v okresoch, kde nám to pandemická situácia dovolí,“ informoval Ballek. Malo by prebiehať v regiónoch, ktoré budú podľa covidového automatu v prvom až treťom stupni varovania (ružový, červený a bordový okres).

Pri mimoriadne úspešnej fáze elektronického samosčítania sa v období od 15. februára do 31. marca sčítalo 86 % obyvateľov. ŠÚ SR pôvodne predpokladal, že sa takouto formou dokáže sčítať maximálne 70 %. Za jeden z dôvodov, ktorý prispel k prekvapivému výsledku, považuje aj technické riešenie, keďže sčítanie netrvalo viac ako sedem minút. „Osemdesiatšesť percent svedčí aj o vysokej miere solidarity občanov. Svedčí o spolupatričnosti, pretože mladší, elektronicky zdatní obyvatelia, pomáhali starším,“ uzavrel Ballek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko