Na hlavný obsah

Americká ambasáda v Moskve obmedzí vydávanie víz, postihli ju ruské nariadenia

Rusko jej obmedzilo počty miestnych pracovníkov.

Americká ambasáda v Moskve  obmedzí vydávanie víz, postihli ju ruské nariadenia
Na snímke ambasáda USA v Moskve. Foto: SITA/AP

Veľvyslanectvo Spojených štátov v Moskve od 12. mája obmedzí rozsah poskytovaných konzulárnych služieb. Dôvodom sú najnovšie ruské nariadenia, ktoré obmedzujú najímanie miestnych pracovníkov.

Veľvyslanectvo podľa agentúry TASS oznámilo, že pozastaví vydávanie víz. Nebude sa to ale týkať víz diplomatických a prisťahovaleckých. Súčasne ambasáda odporučila Američanom, ktorým končia ruské víza, aby do polovice júna vycestovali z Ruska.

Rusko pracuje na zozname nepriateľov

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň podpísal výnos obmedzujúci počet miestnych síl v službách zahraničných diplomatických misií a ďalších zariadení a nariadil vláde vypracovať zoznam „nepriateľských“ štátov, ktoré tieto reštrikcie postihnú, pripomenula agentúra Reuters. Tieto obmedzenia už ruské ministerstvo zahraničia oznámilo pre Česko a Spojené štáty pre vzájomné vyhosťovanie diplomatov.

Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničia Marije Zacharovovej má opatrenie predísť snahe západných tajných služieb verbovať na spoluprácu ruských občanov pracujúcich na diplomatických zastupiteľstvách.

Pre mnohých Rusov je podľa agentúry DPA práca na ambasádach západných krajín atraktívna, keďže tam spravidla poberajú vyšší plat, než aký je bežný na ruskom pracovnom trhu.

Podľa prezidentovho výnosu môže Moskva „v prípade potreby“ vydať úplný zákaz najímania ruských občanov na prácu na ambasádach a konzulátoch v Rusku.

Nezávislé ruské médiá poznamenávajú, že ruské „odvetné opatrenia“ za západné sankcie a ďalšie kroky najčastejšie a najviac postihnú obyčajných Rusov, ako sa stalo napríklad v prípade zákazu dovozu západných potravín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet