Na hlavný obsah

USA a krajiny NATO začnú v máji sťahovať vojakov z Afganistanu

Urobíme to zodpovedne, premyslene a bezpečne, povedal Biden.

USA a krajiny NATO začnú v máji sťahovať vojakov z Afganistanu
Vojaci v Afganistane. Foto: TASR/AP

Spojené štáty začnú spoločne so svojimi spojencami sťahovať vojakov z Afganistanu od 1. mája. Z krajiny potom definitívne odídu do 11. septembra, teda do 20. výročia teroristických útokov na New York a Washington, pre ktoré pôvodne začali inváziu. V prejave v Bielom dome to v stredu (14. 4.) oznámil prezident Joe Biden, podľa ktorého sú dôvody na ďalšie zotrvanie v Afganistane čoraz viac nejasné. V rovnaký deň sa aj členské krajiny NATO dohodli, že do 1. mája začnú sťahovať svojich vojakov z tejto krajiny. Oznámil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Aliancia bude podľa spoločného vyhlásenia ministrov naďalej podporovať mierový proces v krajine.

Takmer 2 500 amerických vojakov

„Nastal čas, aby americkí vojaci odišli domov,“ vyhlásil. „USA začnú svoj konečný odchod 1. 5. tohto roku. Urobíme to zodpovedne, premyslene a bezpečne a urobíme to v plnej spolupráci s našimi spojencami a partnermi, ktorí teraz majú v Afganistane viac jednotiek ako my,“ povedal prezident. USA majú teraz v krajine zhruba 2 500 vojakov.

Biden pripomenul, že pôvodným cieľom operácie bolo zabrániť, aby afganské územie mohla využívať ako zázemie teroristická sieť Al-Káida, čo sa podľa neho podarilo. A jej vodcu Usámu Bin Ládina zlikvidovali americké špeciálne sily v jeho pakistanskom útočisku začiatkom mája 2011, teda už pred desiatimi rokmi.

Sťahovanie vojsk sa tak začne 1. mája, keď sa USA podľa zmluvy s povstaleckým hnutím Taliban uzavretej predchádzajúcou administratívou Donalda Trumpa pôvodne zaviazali úplne opustiť krajinu. Biden tiež poznamenal, že USA sa musia do budúcnosti sústrediť na teroristické hrozby, ktoré sa objavili na iných miestach sveta ako v Afganistane. Ako prioritu označil aj potrebu čeliť asertívnym ambíciám Číny.

Naď tento krok víta

Generálny tajomník NATO Stoltenberg pripomenul, že NATO má v súčasnosti v Afganistane približne 10 000 vojakov a väčšina z nich je z krajín mimo USA. Aliancia vo vyhlásení na svojej webovej stránke uviedla, že „toto sťahovanie bude usporiadané, koordinované a rozvážne. Sťahovanie všetkých amerických síl a príslušníkov misie Rozhodná podpora plánujeme dokončiť v priebehu niekoľkých mesiacov.“

„Dnešné rozhodnutie NATO o začatí sťahovania síl z Afganistanu je dôkazom toho, že naše pôsobenie prináša konkrétne výsledky v podobe nastolenia udržateľného relatívne bezpečného stavu. Aj vďaka slovenským príspevkom v operácii sa podarilo zabrániť teroristickým skupinám získať v krajine útočisko,” povedal minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

„Cítime zadosťučinenie, že situácia v krajine a prebiehajúce mierové rokovania nám umožňujú prijať rozhodnutie o postupnom ukončení takmer 20-ročného pôsobenia NATO v Afganistane,” uviedol na rokovaní Severoatlantickej rady šéf rezortu obrany. Upresnil, že aj bezpečné sťahovanie slovenských síl sa bude realizovať medzi 1. májom až 11. septembrom 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet