Na hlavný obsah

Časť ampuliek Sputnika V už opustila Slovensko. Rusko chce urobiť vlastnú kontrolu

Zo Šarišských Michalian si Rusi odviezli 600 ampuliek.

Časť ampuliek Sputnika V už opustila Slovensko. Rusko chce urobiť vlastnú kontrolu
Ruská vakcína proti koronavírusu Sputnik V. Foto: SITA/AP

Zo závodu Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch v stredu (28. 4.) ráno odviezli 600 ampuliek vakcíny Sputnik V. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v utorok (27. 4.) informovalo, že si ich ruská strana odvezie na vlastnú kontrolu.

„Naložili sme pre ruskú stranu 600 ampúl vakcíny. Prišli pre to z DHL z Viedne, doručia to do Moskvy výrobcovi. Preprava sa deje pri teplotách nižších ako mínus 18 stupňov Celzia, ako predpisuje výrobca. To znamená, že doprava sa deje v chladenom aute a termoboxe, v ktorom je suchý ľad a kontrolovaná teplota,“ uviedol predseda predstavenstva Imuna Pharm Juraj Kamarás. Priblížil, že sa postupovalo podľa vzorkovacieho plánu, ktorý stanovuje, akým spôsobom sa má robiť náhodný výber vzoriek.

S očkovaním Slovensko počká na koniec kontroly

Kontrola vakcín má trvať jeden mesiac. „Definitívne rozhodnutie o očkovaní Sputnikom u nás padne až po ukončení tejto kontroly,“ uviedol rezort zdravotníctva.

Vakcínu Sputnik V testovali aj v Šarišských Michaľanoch na morčatách a myšiach. Skúškou bezpečnosti, ktorá dopadla úspešne, sa zisťovali potenciálne nežiaduce prímesi z výroby.

Slovensko nakúpilo dva milióny vakcín Sputnik V, na začiatku marca priniesol prvých 200 000 z nich z Moskvy vtedajší premiér Igor Matovič (OĽANO). Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.

Zvyšné vakcíny ostanú naďalej v skladoch v Šarišských Michaľanoch až do ukončenia testov v Rusku. V laboratóriu v Maďarsku analyzujú ďalších 46 ampuliek tejto vakcíny, ktoré boli súčasťou dodávky pre Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko