Na hlavný obsah

Austrália testuje ochotu EÚ. Požiada o dodávku troch miliónov dávok vakcín

EÚ tvrdí, že dodávky AstraZenecy neblokuje.

Austrália testuje ochotu EÚ. Požiada o dodávku troch miliónov dávok vakcín
Balenia očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19 od výrobcu AstraZeneca. Foto: TASR

Austrália v stredu (7. 4.) oznámila, že požiada Európsku úniu o dodanie ďalších troch miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Chce tým otestovať skoršie vyjadrenie Bruselu, ktorý odmietol, že krajine blokuje dodávky, píše agentúra Reuters.

Európska únia v utorok (6. 4.) odmietla, že by bránila vývozu očkovacej látky do Austrálie. Tá je s očkovaním výrazne pozadu oproti plánu. Podľa Bruselu nie je európsky blok zodpovedný za to, že AstraZeneca nie je schopná dodržať záväzky, ktoré má voči ostatným krajinám.

Austrálsky premiér Scott Morrison uviedol, že EÚ požiadala Austráliu, aby stiahla žiadosti o povolenie na vývoz, a na ďalšie žiadosti o vakcíny následne neodpovedala. Ak teraz EÚ naznačuje ochotu vývoz umožniť, austrálska vláda požiada, aby bolo 3,1 milióna dávok, ktoré mali do Austrálie pôvodne doraziť koncom marca, dodaných. „Samozrejme, o tie milióny dávok stojíme,“ uviedol Morrison.

Európska únia sa možnosti zakázať vývoz vakcín vyrobených na území bloku bráni proti nedodržiavaniu zmluvných záväzkov jednotlivých výrobcov. Najviac vyostrený spor vedie práve s britsko-švédskou spoločnosťou AstraZeneca, ktorá po registrácii svojho preparátu v januári ohlásila výrazné zníženie dodávok v prvom a druhom štvrťroku tohto roka.

Austrália na konci februára dostala prvú dodávku 300 000 dávok vakcíny od AstraZenecy, ktorá bola podľa austrálskych úradov aj zatiaľ posledná. EÚ začiatkom marca na žiadosť Talianska zamietla export 250 000 dávok do Austrálie, rozhodnutie odôvodnila nedostatkom vakcín pre štáty EÚ.

Austrália, kde žije 25 miliónov osôb, od začiatku epidémie zaznamenala zhruba 29 300 prípadov nákazy koronavírusom a 909 súvisiacich úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet