Na hlavný obsah

Banskobystrický kraj má najviac očkovacích centier. Vo Veľkom Krtíši otvoril už ôsme

Občanov vyzýva, aby sa prihlasovali na očkovanie.

Banskobystrický kraj má najviac očkovacích centier. Vo Veľkom Krtíši otvoril už ôsme
Ilustračná foto. Foto: TASR

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) otvoril vo štvrtok (15. 4.) v športovej hale vo Veľkom Krtíši svoje ôsme veľkokapacitné očkovacie centrum. Okresné mesto sa tak pridalo k Žiaru nad Hronom, Revúcej, Rimavskej Sobote, Breznu, Banskej Bystrici, Lučencu a k Zvolenu.

„Je to ôsme z ôsmich plánovaných centier a môžem povedať, že sme tak naplnili náš záväzok, ktorý sme dali obyvateľom pred mesiacom a pol. Máme dostatok kapacít na to, aby keď bude dostatok vakcín, sme mohli v priebehu dvoch mesiacov zaočkovať všetkých záujemcov v našom kraji,“ reagoval podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Podľa neho má BBSK najviac očkovacích centier spomedzi všetkých krajov. „Naše týždenné kapacity dosiahli okolo 50 000 zaočkovaných týždenne v prípade dostatku vakcín. Žiaľ, v týchto dňoch očkujeme len okolo 5 000 ľudí týždenne, čo je dané tým, že dodávky vakcín sú ďaleko pomalšie. Sme pripravení zaočkovať všetkých záujemcov,“ konštatoval podpredseda kraja.

Kraj pri očkovaní spolupracuje s veľkokrtíšskou nemocnicou. Očkovanie v priestoroch športovej haly bude zatiaľ prebiehať počas jedného dňa. „V tomto centre sme pripravení zaočkovať týždenne 500 ľudí, no v prípade zvýšenia počtu vakcín vieme kapacitu výrazne zvýšiť. Vďaka iniciatíve BBSK je očkovanie bližšie k ľuďom a dostupnejšie,“ zdôraznil predseda BBSK Ján Lunter.

Obyvateľov kraja vyzýva, aby sa nebáli očkovania a na prihlasovanie využívali tiež portál nahradnici.sk, ktorý zriadili pre všetkých záujemcov. Registrovať sa tam môžu všetci, ktorí majú viac ako 18 rokov a sú z BBSK. Toto prihlasovanie neslúži ako náhrada za prihlásenie sa cez stránku ministerstva zdravotníctva na riadny termín, ale pomáha využiť voľné vakcíny v prípade, že sa nedostavia uchádzači zaregistrovaní cez korona.gov.sk.

Očkovací tím poskytla Nemocnica s poliklinikou Veľký Krtíš, ktorá vo štvrtok vyslala štyroch lekárov a tri zdravotné sestry. Ostatných pracovníkov zabezpečil kraj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny