Na hlavný obsah

Banskobystrický kraj predstavil očkovací autobus. Má zrýchliť vakcináciu seniorov

Vzniknúť má aj call centrum.

Banskobystrický kraj predstavil očkovací autobus. Má zrýchliť vakcináciu seniorov
Na snímke zľava podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter a riaditeľ humanitárnej a rozvojovej organizácie ADRA Stanislav Bielik počas brífingu pred očkovacím autobusom v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zareagoval na nepriaznivé štatistiky o nízkom počte zaočkovaných seniorov z najohrozenejších skupín proti ochoreniu COVID-19. Na stredajšom (7. 4.) brífingu predstavili zástupcovia kraja projekt mobilného očkovania vrátane call centra, ktoré má aktívne telefonicky kontaktovať najstarších. Mobilné vakcinačné tímy by mal podporiť priamo v obciach očkovací autobus.

„Každým dňom nečinnosti ministerstva zdravotníctva prichádzajú o život ľudia, ktorých vieme zachrániť a máme prostriedky na ich záchranu. Pomalé tempo očkovania seniorov od druhej polovice februára už spôsobilo, alebo ešte spôsobí, 40 úmrtí seniorov, ktorým dnes už nedokážeme zabrániť. V budúcnosti sa podľa štatistických odhadov infikuje ešte asi 890 seniorov, pričom polovici prípadov by sme mohli zabrániť,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter, opierajúc sa o dáta analytikov z iniciatívy Veda pomáha COVID-19.

Východisko, ako tieto nepriaznivé štatistiky zvrátiť a zabrániť zbytočným úmrtiam, vidí kraj v zriadení mobilných očkovacích jednotiek a aktívneho call centra, ktoré by na základe údajov od mobilných operátorov oslovovalo cielene ľudí vo veku nad 70 rokov.

Priamo do obcí by za nimi mohol chodiť očkovací autobus, v ktorom by bolo celé zázemie pre jeden či viac očkovacích tímov i uskladnenie vakcín. K tým, ktorí sú úplne imobilní, by mohol tím prísť priamo domov. Pomôcť má humanitárna organizácia ADRA, ktorá má skúsenosti s mobilným testovaním či zriaďovaním kontajnerových mobilných odberných miest.

„V BBSK sme pripravení nasadiť mobilný očkovací tím, ktorý bude chodiť do obcí a domácností za tými, ktorí sa nemôžu dostať k vakcíne. Začíname cez call centrum cielene telefonovať ľuďom vo vekovej skupine 70+ a evidovať ich do nášho náhradníckeho systému nahradnici.sk. K tým, ktorí sa nevedia do očkovacieho centra dostať, vyšleme mobilnú očkovaciu jednotku,“ objasnil vicežupan s tým, že na úspech celého projektu je nevyhnutná súčinnosť ministerstva – to musí dať kraju povolenie i dostatok vhodných vakcín.

„Podľa našich výpočtov je pre celé Slovensko potrebných asi 60 mobilných očkovacích jednotiek, z ktorých každá denne zaočkuje 100 obyvateľov vo veku 70+. Do konca júna tak môžeme mať zaočkovanosť vo vekovej skupine 70+ na úrovni 70 %. Bez pomoci ministerstva zdravotníctva, ktoré jasne stanoví podmienky i financovanie, je však naša aktivita len kvapkou v mori,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny