Na hlavný obsah

BBSK začne s mobilným očkovaním v Tornali, k dispozícii má vakcínu od Pfizer/BioNTech

Očkovať bude ľudí nad 60 rokov.

BBSK začne s mobilným očkovaním v Tornali, k dispozícii má vakcínu od Pfizer/BioNTech
Na snímke ľudia čakajú na očkovanie v Rimavskej Sobote. Foto: TASR

Banskobystrický samosprávny kraj začne s mobilným očkovaním proti ochoreniu COVID-19 v utorok (27. 4.) v Tornali v okrese Revúca, následne očkovací autobus navštívi obce Banská Belá a Svätý Anton v Banskoštiavnickom okrese. Očkovanie je určené pre ľudí starších ako 60 rokov, ktorí dostanú vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNtech, informovala o tom hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Pôvodne sme mali v pláne s očkovaním začať už od pondelka a očkovať počas celého týždňa, ministerstvo zdravotníctva nám však pridelilo len 500 dávok vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech. Chceme však dodržať slovo, preto 250 dávok bude v prvom očkovacom týždni určených pre ľudí z Tornale a štyroch okolitých obcí. Ďalších 250 dávok rozdelíme medzi obce Banská Belá a Svätý Anton v Banskoštiavnickom okrese,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter. Ako dodal, kraj verí, že v prípade záujmu obyvateľov bude v ďalších týždňoch k dispozícii viac vakcín.

BBSK súčasne prostredníctvom portálu nahradnici.sk spustil registráciu na očkovanie pre ležiacich pacientov, ktorí potrebujú, aby očkovací tím prišiel v pilotných okresoch Revúca a Banská Štiavnica priamo k nim domov. Kraj zároveň vyzval ľudí starších ako 60 rokov, ktorí majú záujem o očkovanie vo svojej obci, aby sa už teraz zaregistrovali prostredníctvom portálu nahradnici.sk.

Doplnili sme tu pri registrácii ľudí nad 60 rokov možnosť vybrať si ako preferované miesto mobilné očkovacie centrum. Táto možnosť je sprístupnená pre ľudí s trvalým pobytom v okresoch, kde zatiaľ nemáme veľkokapacitné očkovacie centrum,“ vysvetlil Lunter s tým, že BBSK síce nemôže garantovať, že príde do všetkých obcí, dáta však bude priebežne vyhodnocovať a v prípadne dostatočného záujmu upraví plán mobilného očkovania.

Banskobystrický samosprávny kraj prišiel s projektom mobilných očkovacích jednotiek ako prvý na Slovensku ešte 7. apríla. Pilotné mobilné očkovacie miesto zriadi v utorok v Tornali v Klube dôchodcov na Daxnerovej ulici. Určené bude pre obyvateľov mesta a obcí Stránska a Lenartovce. V stredu (28. 4.) sa budú môcť na očkovacom mieste zaočkovať okrem obyvateľov Tornale i obyvatelia obcí Otročok a Štrkovec. V stredu zamieri očkovací autobus BBSK do obce Banská Belá a vo štvrtok (29. 4.) do obce Svätý Anton. Konkrétne miesto očkovania v obciach Banskoštiavnického okresu spresní obyvateľom obec vyhlásením v miestnom rozhlase.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny