Na hlavný obsah

Som v domácom väzení, hlási princ Jordánska. Plánoval sprisahanie, reaguje vláda

Obvinil ju z korupcie, zatýkania a zastrašovania kritikov.

Vláda v Jordánsku v nedeľu (4. 4.) obvinila princa Hamzu bin Husajna, ktorý je nevlastným bratom kráľa Abdalláha II., že spoločne s ďalšími osobami vrátane zahraničných aktérov prerokúval kroky s cieľom „destabilizovať“ krajinu. S tvrdením vystúpil miestny vicepremiér po tom, čo princ na videonahrávke uviedol, že je v domácom väzení a že niekoľko ľudí z jeho okolia vzali do väzby. Spojené štáty aj mnoho krajín Blízkeho východu k udalostiam uviedli, že pevne stoja za kráľom Abdalláhom II.

Dramatický vývoj sa začal v sobotu (3. 4.) správami o zatýkaní v súvislosti s údajným sprisahaním proti kráľovi Abdalláhovi. Denník The Washington Post v tejto súvislosti písal o zadržaní takmer 20 osôb. Náčelník generálneho štábu Jordánska poprel, že by bol vo väzbe aj Hamzá, uviedol ale, že bývalého korunného princa požiadal, aby „prestal s činnosťou, ktorá by mohla narušiť stabilitu a bezpečnosť Jordánska.“

Vicepremiér a minister zahraničia Ajmán Safádí povedal, že úrady prekazili „nekalé plány“, ktoré ohrozovali bezpečnosť a stabilitu v krajine. Okrem dvoch vysokopostavených činiteľov, o ktorých zadržaní informovala v sobotu štátna agentúra Petra, podľa neho zatkli ďalších asi 15 ľudí.

Safádí pri vystúpení opisoval medzinárodné sprisahanie. Vyšetrovatelia údajne zachytili komunikáciu medzi princom Hamzom a nešpecifikovanými „zahraničnými stranami“. „Bolo jasné, že prešli od myšlienok a plánovania k činom,“ vyhlásil.

Vo videu, ktoré zverejnila britská BBC, 41-ročný princ tvrdí, že ho v sobotu ráno navštívil náčelník generálneho štábu jordánskej armády a oznámil mu, že nesmie opustiť dom ani udržiavať akýkoľvek kontakt s vonkajším svetom. Tvrdí, že je odstrihnutý od telefónu a internetu.

„Nie som súčasťou nejakého sprisahania alebo hanblivej organizácie či skupiny so zahraničnou podporou,“ citovala z Hamzovej nahrávky agentúra DPA. Kráľov nevlastný brat vo videu kritizuje vládu za korupciu alebo za zastrašovanie Abdalláhových kritikov. Práve jeho kritické verejné vyjadrenia na adresu kráľa sú podľa neho dôvodom domácej väzby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet