Na hlavný obsah

Bezpečnostná rada OSN žiada ochranu civilistov počas vojnových konfliktov

Prijala novú rezolúciu.

Bezpečnostná rada OSN žiada ochranu civilistov počas vojnových konfliktov
Na archívnej snímke z roku 2014 vlajky vejú pred budovou Organizácie Spojených národov vo Viedni. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v utorok (27. 4.) jednohlasne prijala rezolúciu, ktorou pre civilistov počas konfliktov žiada ochranu, prístup k vode, potrave a zdravotnej starostlivosti s cieľom zabezpečiť prežitie populácie vo vojnových zónach. Informovala o tom agentúra AFP.

Rezolúcia „rázne odsudzuje útoky namierené proti civilistom v situáciách ozbrojených konfliktov“, ktorých následkom civilné obyvateľstvo prichádza o potreby, ktoré sú nenahraditeľné pre jeho prežitie. Takisto odsudzuje používanie „vyhladovania civilistov“ ako spôsobu boja a „nezákonné bránenie v prístupe k humanitárnej pomoci“.

Vedúci Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí a núdzovej pomoci Mark Lowcock uviedol, že takéto previnenia voči civilistom sa často vyskytujú v krajinách ako Jemen, Južný Sudán, Nigéria, Sýria, Ukrajina či etiópsky región Tigraj. „Akékoľvek útoky na dodávky potravín a potravinovú infraštruktúru sú neprijateľné,“ povedal.

Prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža Peter Maurer žiadal lepšiu humanitárnu ochranu v zónach vojnových konfliktov i zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, ako aj ochranu prístupu k službám ako voda, hygiena a elektrina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet