Na hlavný obsah

Biden navrhol Putinovi usporiadanie samitu na neutrálnom území

Prezidenti hovorili aj o napätí na ukrajinsko-ruských hraniciach.

Biden navrhol Putinovi usporiadanie samitu na neutrálnom území
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Americký prezident Joe Biden v utorok (13. 4.) navrhol hlave Ruskej federácie Vladimirovi Putinovi v najbližších mesiacoch samit na území tretieho štátu, uviedol Biely dom. Ponuku na „vybudovanie stabilného a predvídateľného vzťahu s Ruskom“ predniesol v telefonickom rozhovore, v ktorom štátnici okrem iného diskutovali o rastúcom napätí medzi Moskvou a Ukrajinou, píšu zahraničné tlačové agentúry.

Biden podľa Bieleho domu zdôraznil záväzok, ktorý Spojené štáty majú voči suverenite a územnej jednote Ukrajiny a vyjadril obavy z vojenských aktivít Ruska v blízkosti ukrajinských hraníc a na Kryme. Putina vyzval, aby sa v oblasti snažil o upokojenie situácie.

Napätie na východe Ukrajiny v uplynulých dňoch stúpa, pri obnovených bojoch tam podľa ukrajinskej strany zomrelo niekoľko vojakov. Kyjev v minulých dňoch bil na poplach pre sústreďovanie sa ruských vojsk pri hraniciach a varoval pred rizikom ruskej „ozbrojenej agresie“ pod zámienkou ochrany ruskojazyčných obyvateľov Donbasu. Rusko, naopak, obviňuje Kyjev z provokácií.

Americký prezident tiež upozornil Putina, že USA budú „pevne“ brániť svoje národné záujmy pred konaním Moskvy. V tej súvislosti spomenul okrem iného kybernetické útoky či pokusy o zasahovanie do volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet