Na hlavný obsah

Boj proti mutáciám. Eurokomisia vyčlenila desiatky miliónov eur na výskum

Nové výzvy budú podporovať rozvoj rozsiahlych sietí.

Boj proti mutáciám. Eurokomisia vyčlenila desiatky miliónov eur na výskum
Na snímke laboratórny výskum. Foto: TASR

Európska komisia (EK) v stredu (7. 4.) uviedla, že vyčlenila 123 miliónov eur z programu Horizont Európa, nového programu Európskej únie pre výskum a inováciu, na naliehavo potrebný výskum nových variantov koronavírusu.

Prvé núdzové financovanie dopĺňa predošlú sériu výskumných a inovačných opatrení, ktoré v rámci boja proti koronavírusu financuje EÚ. Eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová v tejto súvislosti vyhlásila, že EK mobilizuje všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, na boj proti pandémii a problémom, ktoré prinášajú nové mutácie koronavírusu.

„Musíme využiť našu kombinovanú silu, aby sme boli pripravení na budúcnosť – či už ide o včasné odhaľovanie variantov alebo organizáciu a koordináciu klinických skúšok nových vakcín a liečebných postupov, a zároveň musíme zabezpečiť správny zber údajov a ich výmenu vo všetkých fázach,“ opísala.

Nové výzvy, ktoré vyhlásila EK, budú podporovať rozvoj rozsiahlych sietí v súvislosti s ochorením COVID-19 aj za hranicami Európy, vytvárať väzby s európskymi iniciatívami a posilňovať infraštruktúru potrebnú na výmenu údajov, odborných poznatkov, výskumných zdrojov a odborných služieb medzi výskumnými pracovníkmi a organizáciami.

Očakáva sa, že financované projekty budú vytvárať nové a rozvíjať existujúce regionálne alebo mnohonárodné skupiny, prostredníctvom ktorých by sa mali rýchlo získavať nové poznatky o víruse a jeho nových variantoch. Nové projekty budú rozvíjať sľubné liečebné prípravky alebo vakcíny.

EK spresnila, že návrhy v rámci týchto výziev možno predkladať od 13. apríla do 6. mája 2021. V súlade so zásadami globálnej reakcie na koronavírus musia byť nové riešenia dostupné a cenovo prijateľné pre všetkých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet