Na hlavný obsah

Ministerstvu práce bude opäť šéfovať Milan Krajniak

Teším sa na spoluprácu, uviedol premiér.

Ministerstvu práce bude opäť šéfovať Milan Krajniak
Na snímke vpravo Milan Krajniak a vľavo predseda hnutia Boris Kollár (obaja Sme rodina). Foto: TASR

Milan Krajniak (Sme rodina) sa opäť stane ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny. V stredu (7. 4.) o tom informoval predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Prezidentku Zuzanu Čaputovú o návrhu informovali, Krajniaka vymenuje v piatok 9. apríla.

Krajniak podal demisiu vo vláde Igora Matoviča (OĽANO) v polovici marca. Povedal vtedy, že ju chápe ako krok k ukončeniu koaličnej krízy.

Pán Krajniak už nechcel ďalej pokračovať, sedeli sme s pani prezidentkou, priniesli sme nejaké mená, akceptovali sme jej požiadavky aj z minulosti,“ priblížil šéf parlamentu s tým, že na návštevu k hlave štátu išli s inými menami adeptov na šéfa rezortu práce.

Kollárovci po stretnutí s Čaputovou prehodnocovali

Nakoniec, ako povedal Kollár, Krajniaka „prehovorili,“ čo označil za „asi najrozumnejšie riešenie z našej strany.“

Pôvodným nominantom hnutia na post ministra práce bol Jozef Hlinka. Po stretnutí s Čaputovou palác oznámil, že Sme rodina ešte prehodnocuje svoju personálnu nomináciu na tento post. „Pán Hlinka je odborník, ministerstvo by vedel uriadiť, je pravdou, že nebol nikdy na rezorte práce a musel by sa s ním oboznámiť,“ poznamenal Kollár s tým, že aj Krajniak musel prácu na rezorte spoznať.

Teraz asi nemáme veľa času a potrebujeme, aby do vedenia okamžite zasadol človek, ktorý nebude musieť hľadať dvere toho, s kým sa potrebuje rozprávať.“

Premiér je spokojný

Premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý s Krajniakovou nomináciou súhlasil, povedal, že na spoluprácu s ním sa teší. „Sme spolupútnici, za posledný rok ministerstvá financií a práce veľmi intenzívne pracovali.“

Do Hegerovej vlády sa z tej Matovičovej už postupne vrátili ministri za SaS – Richard Sulík (hospodárstvo), Branislav Gröhling (školstvo) a Ivan Korčok (zahraničné veci), za stranu Za ľudí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. V rámci zrekonštruovanej vlády došlo oproti predošlému zloženiu k zmenám na rezortoch zdravotníctva (vedie ho nominant OĽANO, lekár a brigádny generál Vladimír Lengvarský) a financií (kam sa presunul expremiér a líder hnutia OĽANO Matovič). Koalíciu naďalej tvoria štyri strany.

Na snímke členovia zrekonštruovanej vlády, ktorú prezidentka vymenovala 1. apríla 2021.Foto: SITA
Foto: SITA

Kollár sa k možným nomináciám na šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) nevyjadroval. Túto otázku by chcel s premiérom uzatvoriť na budúci týždeň. Prezradil, že Čaputová by na tomto poste uvítala profesionála. Heger dodal, že so šéfom Sme rodina budú hľadať človeka, s „ktorým budeme všetci spokojní a ktorý bude zastávať funkciu tak, aby to bolo v záujme Slovenska.“

Stolička šéfa tajných sa uvoľnila, keď sa jej vzdal obvinený Vladimír Pčolinský. Pčolinský bol nominantom Sme rodina, jeho manželka, Adriana, a brat Peter, sú poslancami Národnej rady SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko