Na hlavný obsah

Bratislava obnoví lesnícke arborétum na Kamzíku

Rekonštrukciou prejde aj areál Malý Slavín.

Bratislava obnoví lesnícke arborétum na Kamzíku
Na snímke známa besiedka na Cvičnej lúke na Kamzíku v bratislavskom lesoparku. Foto: TASR

V bratislavských mestských lesoch spustia od stredy (7. 4.) výstavbu infocentra v rekreačnom areáli Kamzík. Slúžiť bude ako zázemie pre kurzy ekovýchovy. Súčasťou prác je aj obnova lesníckeho arboréta. Komplexnou rekonštrukciou prejde aj areál Malý Slavín medzi Račou a Mariankou. Informoval o tom Marek Páva z Mestský lesov v Bratislave (MLB).

Stavba infocentra nahradí pôvodnú chatu v havarijnom stave, ktorá sa nachádza v uzavretom areáli spolu s arborétom. Bude poskytovať moderné priestory pre deti z bratislavských škôl, ktoré tu absolvujú environmentálne kurzy. Rovnako tu budú prebiehať školenia a odborné stretnutia z oblasti lesníctva a ochrany prírody.

„Súčasťou projektu je revitalizácia momentálne neprístupného lesníckeho arboréta, kde rastú rôzne, pre lesopark netypické stromy. Po dokončení tu budú môcť návštevníci obdivovať napríklad jedľu, tis, cypruštek či dreviny klasické, ako javor, jelša a breza. Dosadené budú aj nové stromy,“ spresnila mestská organizácia. Ak pôjdu práce bez komplikácií, MLB očakáva začiatok prevádzky infocentra koncom roka 2022.

Mestské lesy začínajú aj komplexnú rekonštrukciu areálu Malý Slavín medzi Račou a Mariankou. Altánok v zlom technickom stave bude nahradený novým, svetlejším, ktorým sa zároveň zväčší súčasná kapacita priestoru. „Okrem obnovených ohnísk pribudnú aj nové futbalové bránky, oživí sa existujúci ping-pongový stôl a zrevitalizuje sa okolie studničky. Práce by mali byť hotové do 15. júna,“ priblížila organizácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny