Na hlavný obsah

Bratislava zníži cenu ročnej električenky o 25 %

Chce nalákať ľudí do MHD.

Bratislava zníži cenu ročnej električenky o 25 %
Mestská hromadná doprava v Bratislave - interiér autobusu. Foto: TASR

Bratislava sa pripravuje na návrat plnej mobility, ktorá nastane po ukončení protipandemických opatrení a chce nalákať čo najviac ľudí k využívaniu mestskej hromadnej dopravy (MHD). Hlavné mesto preto oznámilo, že cestujúci si budú môcť zakúpiť lacnejší ročný predplatný lístok, tzv. električenku, za 199 eur pre vnútromestské zóny 100 a 101, ktorý bude platiť od 1. júla. Pôjde o pokles 25 % oproti súčasnej cene 264,2 eur. Oznámil to v utorok (6. 4.) primátor Matúš Vallo.

„Dva a pol roka bojujeme o to, aby sme mali viac ľudí v MHD. Pracujeme na tom, aby naša MHD bola čistejšia a bezpečnejšia, montujú sa nové klimatizácie a kamery, a tiež aby bola rýchlejšia. Vieme, že toto je typ lístka, ktorý používa 40 000 Bratislavčanov, sú to presne tí ľudia, ktorí MHD využívajú najviac a som presvedčený, že nová cena priláka aj ďalších,“ skonštatoval.

Zvýhodnenie pripravuje aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na prímestských linkách. „Chceme ľudí motivovať, aby začali s dôverou využívať naše červené autobusy Slovak Lines,“ povedal predseda BSK Juraj Droba. „Čo sa týka železníc, tam viac urobiť nemôžeme. Budeme však apelovať na štátnu firmu, aby neznižovala počty spojov,“ doplnil.

Na snímke zľava predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba, primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo a riaditeľ Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Rybanský.Foto: TASR
Foto: TASR

„Pri obnovení plnej mobility aj bez obmedzení opäť hrozia rozsiahle zápchy a cesty v Bratislave nie je možné pre rastúci počet áut donekonečna nafukovať. Jediné udržateľné riešenie v hlavnom meste je rýchlejšia, pohodlnejšia a dostupnejšia MHD,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Pozrite si viac v reportáži redaktora RTVS Radoslava Šeba:

Dočasne zvýhodnenú ročnú električenku ponúklo mesto už v roku 2019 a cestujúci podľa nej prejavili veľký záujem. V mesiaci september 2019, kedy platila zľava, si kúpilo celoročný predplatný lístok o 547 % viac ľudí (18 405 ks) v porovnaní s mesiacom september 2018 bez zľavy (2 843 ks). Po zmene cenníka sa cestovné za niektoré typy lístkov zvýši, no mesto verí, že práve lacnejšia ročná električenka urobí hromadnú dopravu atraktívnejšou. Nový cenník nájdete tu.

Podľa nej bude atraktívna aj pre tých, ktorí do Bratislavy dochádzajú autom. „Držitelia predplatného lístka na MHD budú môcť parkovať na záchytných parkoviskách za zvýhodnenú cenu. Vytvoríme tak podmienky pre ďalšie odbremenenie bratislavských ulíc od tisícok áut, ktoré denne dochádzajú do mesta,“ dodala.

Zavedením výhodnejšej električenky pre všetkých zároveň navrhuje zrušiť Bratislavskú mestskú kartu, ktorá zvýhodňovala MHD iba pre menšiu časť obyvateliek a obyvateľov (cena ročnej električenky 237,78 eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny