Na hlavný obsah

Brazília pre nedostatok informácií neschválila ruskú vakcínu Sputnik V

Liekový regulátor vyjadril obavy, že vírus vo vakcíne by sa mohol množiť.

Brazília pre nedostatok informácií neschválila ruskú vakcínu Sputnik V
Zdravotná sestra pózuje s ampulkou ruskej vakcíny Sputnik V. Foto: TASR/AP

Brazílsky liekový regulátor ANVISA odmietol registráciu ruskej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 Sputnik V. Podľa predstaviteľov regulátora by schválenie prípravku predstavovalo riziko pre nedostatočné informácie poskytnuté výrobcom. Informovala v utorok (27. 4.) agentúra Reuters. Brazília v súčasnosti využíva prípravky od čínskej spoločnosti Sinovac a od britsko-švédskej firmy AstraZeneca.

Predseda brazílskej liekovej agentúry Antonio Barra Torres uviedol, že výrobca vakcíny neposkytol kompletné informácie o lieku a neumožnil brazílskym predstaviteľom inšpekciu výrobných závodov. Úrad preto nemal dostatok poznatkov o účinnosti a bezpečnosti lieku a jeho priemyselnej výrobe, napísala agentúra EFE.

„Nikdy nedovolíme, aby boli milióny Brazílčanov vystavené výrobku bez náležitého overenia kvality, bezpečnosti a účinnosti,“ uviedol Barra Torres.

Ruskí výrobcovia tvrdia, že Sputnik V je bezpečný a jeho účinnosť dosahuje 97,6 percenta. V Latinskej Amerike používa ruskú vakcínu napríklad Argentína, ktorá v posledných týždňoch spúšťa aj domácu výrobu tejto látky.

Sputnik V je vektorová vakcína založená na ľudskom adenovíruse, ktorý spôsobuje nádchu. ANVISA uviedla, že zásadnou otázkou bola práve prítomnosť adenovírusu vo vakcíne a obavy, že by sa mohol množiť.

ANVISA už pre používanie v Brazílii schválila niekoľko vakcín od čínskych aj západných výrobcov. Najviac sa v krajine očkuje prípravkami od čínskeho Sinovacu a od britsko-švédskej firmy AstraZeneca. U oboch sa taktiež počíta s miestnou výrobou. Do Brazílie by tento týždeň mala pricestovať prvá dodávka látky od spoločností Pfizer a BioNTech. Regulátor naopak odmietol registrovať indickú vakcínu Covaxin od spoločnosti Bharat Biotech. Podľa regulátora jej výroba nespĺňala štandardy kvality.

Brazília zaznamenáva od marca výrazné zhoršenie pandemickej situácie. V krajine s 212 miliónmi obyvateľov sa počet úmrtí v súvislosti s covidom blíži k číslu 400 000, čo je druhý najvyšší údaj na svete po USA. Prírastky úmrtí často dosahujú aj niekoľko tisíc osôb denne. V krajine sa od začiatku pandémie nakazilo koronavírusom asi 14,4 milióna ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet