Na hlavný obsah

Britská kráľovská rodina sa na Windsorskom hrade rozlúčila s princom Philipom

Jeho telo uložili do kráľovskej hrobky.

Britská kráľovská rodina sa na Windsorskom hrade rozlúčila s princom Philipom
Britský princ Charles (vpredu vľavo), princezná Anne, princ Andrew. princ Edward, princ William, Peter Phillips, princ Harry, Tim Laurence a britská kráľovná Alžbeta II. v aute vzadu sprevádzajú rakvu pri prechádzaní okolo veže Round Tower počas pohrebu britského princa Philipa. Foto: TASR/AP

Na Windsorskom hrade sa konala posledná rozlúčka s princom Philipom, manželom britskej kráľovnej Alžbety II., ktorý zomrel v piatok (9. 4.) vo veku 99 rokov.

Philipovo telo previezli zo súkromnej kaplnky pred vchod hradného areálu na špeciálne upravenom Land Roveri, ktorý pomohol navrhnúť sám princ. Odtiaľ sa začal čestný osemminútový sprievod, ktorý tvorili príslušníci kráľovskej námornej pechoty a ďalších zložiek britskej armády spájaných so zosnulým princom. Kráľovná sprievod nasledovala v štátnej limuzíne.

Za rakvou kráčali Philipovi najbližší rodinní príslušníci na čele s jeho deťmi princmi Charlesom, Andrewom a Edwardom a princeznou Annou. V zástupe tiež kráčali Philipovi vnuci princ William a princ Harry, pričom medzi nimi šiel ich bratranec Peter Phillips.

Smútočná omša sa konala v Kaplnke sv. Juraja o 15.00 h miestneho času (16.00 h SELČ). Tesne predtým si celá krajina zosnulého princa uctila minútou ticha. Pohreb sa skončil britskou štátnou hymnou. Rakvu princa Philipa predtým spustili do kráľovskej hrobky nachádzajúcej sa v kaplnke po asi päťdesiatminútovom obrade, pri ktorom sa spomínalo na jeho minulosť v kráľovskom námorníctve a na sedem desaťročí trvajúcu službu Spojenému kráľovstvu po boku kráľovnej. Smútočného obradu sa z dôvodu pandémie zúčastnilo len 30 hostí, prevažne členovia rodiny. 

Trúchliaci mali počas omše celebrovanej windsorským dekanom Davidom Connerom na tvárach rúška a dodržiavali dostatočné rozstupy. Kráľovná Alžbeta II. sedela z preventívnych dôvodov sama.

Windsorský dekan na sobotňajšej poslednej rozlúčke s princom vzdal hold jeho „láskavosti, zmyslu pre humor a ľudskosti“. Spojené kráľovstvo sa „inšpirovalo (princovou) neochvejnou vernosťou k našej kráľovnej, jeho službou krajine a štátom Commonwealthu, jeho odvahou, statočnosťou a vierou,“ povedal celebrujúci dekan na smútočnej omši.

Britská kráľovná pred pohrebom zverejnila záber zo svojho súkromného fotoalbumu. „Kráľovná by sa rada podelila o túto súkromnú fotografiu, ktorá ju zachytáva s vojvodom z Edinburghu na vrchole hory Coyles of Muick v Škótsku v roku 2003,“ píše sa v príspevku oficiálneho účtu Buckinghamského paláca na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet