Na hlavný obsah

Budeme mať armádu pri hraniciach s Ukrajinou tak dlho, ako uznáme za vhodné, odkazuje Kremeľ

Na východe Ukrajiny panuje napätá situácia.

Budeme mať armádu pri hraniciach s Ukrajinou tak dlho, ako uznáme za vhodné, odkazuje Kremeľ
Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Rusko bude mať armádu pri hraniciach s Ukrajinou tak dlho, ako uzná za vhodné, oznámil v stredu (7.4.) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ruské vojsko podľa neho pre nikoho nepredstavuje hrozbu.

„Ruské ozbrojené sily sa nachádzajú na tom území Ruskej federácie, kde sa to považuje za potrebné a účelné. A budú sa tam nachádzať tak dlho, kým to bude považovať za vhodné naše vojenské velenie a vrchný veliteľ,“ povedal kremeľský hovorca. „Rusko sa nikomu nevyhrážalo, nevyhráža a pre nikoho nepredstavuje hrozbu,“ dodal.

Na východe Ukrajiny panuje v poslednej dobe napätá situácia, ktorú so znepokojením sledujú Severoatlantická aliancia, ako aj Slovensko. Šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) vyhlásil, že Slovensko stojí na strane medzinárodného spoločenstva, teda na strane Ukrajiny. „Chystám sa telefonovať ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí, chcem od neho počuť z prvej ruky, aká je situácia. Želáme si, aby bolo veľmi jasno v tom, aký je dôvod posilňovania ruskej vojenskej prítomnosti pozdĺž ukrajinskej hranice,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Peskov už skôr uviedol, že manévre majú zaistiť bezpečnosť ruských hraníc. Hovorca ruského prezidenta v stredu podľa agentúry TASS neodpovedal na otázku novinárov, či sa vojenské jednotky budú vracať z regiónov susediacich s Ukrajinou na miesta trvalého nasadenie, pretože vraj nemá presné informácie o „plánoch rozmiestnenie a presunu vojsk“.

Kyjev skloňuje vstup do NATO

Ukrajinská armáda v utorok (6. 4.) oznámila, že o deň skôr zahynuli na východe Ukrajiny ďalší dvaja vojaci, ktoré zasiahla paľba z povstaleckých pozícií. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského od začiatku tohto roka zomrelo v konfliktnej oblasti 24 ukrajinských vojakov. Kyjev nedávno začal diplomatickú ofenzívu s cieľom získať podporu západných krajín a Severoatlantickej aliancie pre situáciu na východe krajiny a od marca varuje pred posilňovaním prítomnosti ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou, uviedla už skôr agentúra Reuters.

Zelenskyj v utorok vyhlásil, že konflikt na Donbase môže ukončiť iba vstup krajiny do NATO a vyzval Severoatlantickú alianciu, aby pripravila plán krokov, aby tak krajina mohla urobiť. Zároveň vyzval členské krajiny NATO, aby posilnili svoju vojenskú prítomnosť v oblasti Čierneho mora. Severoatlantická aliancia dala najavo, že situácia okolo východnej Ukrajiny ju znepokojuje. Z Kremľa naopak zaznelo varovanie, že reči o vstupe Ukrajiny do NATO môžu situáciu na Donbase len zhoršiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet