Na hlavný obsah

Bulhari podozrievajú šiestich Rusov z výbuchov v tamojších skladoch

Patrili zbrojárovi Gebrevovi.

Bulhari podozrievajú šiestich Rusov z výbuchov v tamojších skladoch
Prázdne drevené debny ležia na ceste smerom k továrni na demontovanie výbušnín 2. októbra 2014 v bulharskej dedine Gorni Lom. Foto: TASR/AP

Bulharsko podozrieva šesť Rusov v súvislosti s výbuchmi v bulharských skladoch zbrojára Emilijana Gebreva. Troch z nich už skôr obvinili, že sa pokúsili otráviť obchodníka so zbraňami nervovo paralytickou látkou novičok. Podľa televízie BNT o tom v stredu (28. 4.) informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Sijka Milevová.

Zbrojárovi Gebrevovi patrila podľa medzinárodnej investigatívnej skupiny Bellingcat tiež časť munície, ktorá v roku 2014 vybuchla v českom muničnom sklade vo Vrběticiach. V polovici apríla Praha oznámila, že má dôvodné podozrenie, že za výbuchmi v sklade stála ruská vojenská rozviedka GRU.

V posledných desiatich rokoch došlo v Bulharsku k niekoľkým výbuchom v muničných skladoch a továrňach. Prokuratúra v spolupráci s políciou a kontrarozviedkou DANS odhalila zhodné črty pri štyroch z nich, uviedla Milevová. Podľa nej majú spoločné okrem iného aj to, že všetky zariadenia patrili Gebrevovi a že uskladnené zbrane a munícia v nich mali vyviezť do krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

„V žiadnom z prípadov neodhalili konkrétnu poruchu či inú príčinu vzniku požiaru. Vo všetkých štyroch prípadoch malo zničenie tovaru smerovať na Ukrajinu a do Gruzínska,“ povedala hovorkyňa prokuratúry s tým, že bulharské úrady podozrievajú z výbuchov šesticu ruských občanov.

O podiele ruskej rozviedky na explóziách bulharských muničných skladov, keď v jednom prípade zahynulo až 15 ľudí, informovali v predchádzajúcich dňoch investigatívna skupina Bellingcat a stanica Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL). Podľa tej boli údajní ruskí agenti prítomní v Bulharsku v rokoch 2014 a 2015, teda v čase výbuchov v šiestich tamojších zbrojných skladoch. Všetky sa odohrali podľa veľmi podobného vzoru.

Podľa skupiny Bellingcat sa Gebrev dostal do hľadáčika ruských tajných služieb pravdepodobne preto, že jeho zbrojárska firma EMKO je jedinou mimo kontroly Moskvy, ktorá je schopná zaistiť dodávky munície pre zbrane sovietskej výroby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet