Na hlavný obsah

Bulharsko vyhostilo ruského diplomata pre výbuchy muničných skladov

Krajina podozrieva šesť Rusov v súvislosti s výbuchmi skladov munície.

Bulharsko vyhostilo ruského diplomata pre výbuchy muničných skladov
Na snímke ľudia s vlajkami Bulharska. Foto: TASR/AP

Bulharsko vo štvrtok (29. 4.) oznámilo, že vyhostilo diplomata Ruskej federácie. Urobilo to deň po tom, ako prokuratúra uviedla, že podozrieva šesť Rusov v súvislosti s výbuchmi bulharských skladov munície v rokoch 2011 až 2020. Moskva oznámila, že chystá odvetné opatrenia.

Bulharská ministerka zahraničných vecí Ekaterina Zacharievová podľa tamojších médií na stretnutí s ruskou veľvyslankyňou v Sofii Eleonórou Mitrofanovovou vzniesla požiadavku, aby Moskva plne spolupracovala s miestnymi úradmi na vyšetrovaní explózií a pokuse o otravu bulharského zbrojára Emilijana Gebreva.

Prokuratúra v stredu (28. 4.) oznámila, že podozrieva šesticu Rusov v súvislosti so štyrmi výbuchmi v bulharských skladoch a továrňach, kde mal Gebrev uložené zbrane a muníciu. Spoločné mali okrem iného to, že vojenský materiál odtiaľ mal smerovať na Ukrajinu a do Gruzínska.

Troch podozrivých Rusov už skôr obvinili, že sa v roku 2015 pokúsili otráviť Gebreva látkou zo skupiny novičok, malo ísť o akciu pripisovanú jednotke GRU. Podľa investigatívnej skupiny Bellingcat sa bulharský zbrojár dostal do hľadáčika ruských tajných služieb pravdepodobne pre to, že jeho firma EMKO je jedinou mimo kontroly Moskvy, ktorá je schopná zabezpečiť dodávky munície pre zbrane sovietskej výroby.

Členovia jednotky podľa českej vlády vykonali v roku 2014 tiež útok v muničnom sklade Vrběticiach na Zlínsku, kde mal Gebrev tiež uskladnený vojenský materiál. Česko preto vyhostilo väčšinu diplomatického personálu z veľvyslanectva v Prahe. Moskva reagovala recipročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet