Na hlavný obsah

Bývalého policajta uznali za vinného z vraždy Floyda

Jeho smrť vyvolala najväčšie protesty v USA za posledných 50 rokov.

Bývalého policajta uznali za vinného z vraždy Floyda
Bývalý policajt Derek Chauvin si vypočul rozsudok. Foto: SITA/AP

Súdna porota v americkom Minneapolise v utorok (20. 4.) uznala bývalého policajta Dereka Chauvina za vinného vo všetkých troch bodoch žaloby v prípade vlaňajšej smrti Afroameričana Georgea Floyda.

Verdikt, ktorý znel zhodne „vinný“ u dvoch obvinení z vraždy a jedného obvinenia zo zabitia, prečítal sudca. Chauvin zostane vo väzbe. O dĺžke trestu zatiaľ rozhodnuté nebolo, informovala agentúra AP. Za vraždu druhého stupňa mu hrozí 40 rokov vo väzení, za vraždu tretieho stupňa 25-ročné a za zabitie desaťročné väzenie.

Proces s Chauvinom sa začal v meste Minneapolis koncom marca. Po úvodných rečiach bola na rade obžaloba, ktorá tvrdila, že 46-ročný Floyd zomrel v dôsledku policajného zásahu. Minulý utorok (13. 4.) sa k slovu dostala obhajoba, podľa ktorej k smrti Floyda viedlo užívanie drog a problémy so srdcom.

Po pondelňajších (19. 4.) záverečných argumentoch obžaloby i obhajoby sa dvanásťčlenná porota o verdikte radila v priebehu dvoch dní –  pondelka i utorka, pričom k rozhodnutiu dospela celkovo približne po desiatich hodinách.

Vynesenie verdiktu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, budova súdu bola obohnaná ostnatým drôtom aj betónovými zátarasami a do ulíc Minneapolisu boli nasadené tisícky príslušníkov Národnej gardy i policajtov.

Chauvina bezprostredne po Floydovej smrti prepustili z policajného zboru, rovnako ako aj ďalších troch policajtov, ktorí boli pri zatýkaní. Tí čelia obvineniam z napomáhania a podnecovaniu k vražde druhého stupňa a zo zabitia druhého stupňa a budú súdení. Proces s nimi sa má začať 23. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet