Na hlavný obsah

Prezidentka aj politickí predstavitelia reagujú na vyhostenie Rusov

Čaputová aj Remišová hovoria o bezpečnosti Slovenska.

Prezidentka aj politickí predstavitelia reagujú na vyhostenie Rusov
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: SITA

Štvrtkovým (22. 4.) vyhostením troch členov ruskej diplomatickej misie Slovensko podporilo Českú republiku a zároveň sa dôrazne ohradilo proti takej činnosti cudzích spravodajských služieb na území našich krajín, ktorá ohrozuje naše bezpečnostné záujmy. V reakcii na vyhostenie to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová, informoval jej hovorca Martin Strižinec.

„S Čechmi sme vždy stáli pri sebe, v dobrom aj zlom. Vyhostením troch členov ruskej diplomatickej misie zo Slovenska sme jednak podporili nášho najbližšieho suseda, partnera a spojenca a zároveň sme sa dôrazne ohradili proti takej činnosti cudzích spravodajských služieb na území našich krajín, ktorá ohrozuje naše bezpečnostné záujmy,“ skonštatovala prezidentka.

Predsedníčka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová zdôraznila, že ochrana pred činnosťou cudzích tajných služieb na území Slovenskej republiky je v záujme bezpečnosti ľudí na Slovensku. „Vyhostenie diplomatov/príslušníkov tajných služieb je aktom solidarity s Českou republikou, ale zároveň aj ochranou našich národných záujmov,“ uviedla na sociálnej sieti.

Opozičný Hlas-SD rozhodnutie vlády prekvapilo. Mala mu predchádzať dôsledná diskusia v kontrolných orgánoch Národnej rady (NR) SR a následný koordinovaný postup na úrovni Európskej únie, uviedla strana. „Mrzí nás, že tak vážny akt sa uskutočnil bez informácií parlamentu a slovenská verejnosť nebola informovaná o príčinách tohto závažného zahraničnopolitického rozhodnutia,“ dodal Hlas-SD.

Podpredseda opozičného Smeru-SD Juraj Blanár avizoval, že vysvetlenie tohto kroku budú požadovať aj na mimoriadnom rokovaní Zahraničného výboru NR SR, ktoré chcú iniciovať. „Strana Smer-SD odmieta spôsob, ktorý dnes predviedli jednostranne nekriticky orientovaní predseda vlády s ministrom zahraničných vecí a ministrom obrany. Svoju dlhodobo prejavovanú rusofóbiu dnes naplno preukázali,“ skonštatoval Blanár. Podľa predsedu strany Roberta Fica sa potvrdilo, že slovenská vláda je vláda amerických agentov.

Český premiér Andrej Babiš sa poďakoval Slovensku za solidárny postoj. „Veľmi ďakujeme. Veľmi si vážim toto obrovské gesto a postoj Slovenskej republiky,“ napísal Babiš na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko