Na hlavný obsah

Čaputová požiadala ministra zdravotníctva o sprístupnenie zmluvy k Sputniku V

Slovenským vedcom vyjadrila podporu.

Čaputová požiadala ministra zdravotníctva o sprístupnenie zmluvy k Sputniku V
Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyjadrenia po stretnutí s vedením Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV). Foto: SITA

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) o sprístupnenie neverejnej zmluvy k ruskej vakcíne Sputnik V. Dúfa, že so sprístupnením pre ňu nebude žiadny problém, keďže z titulu svojej funkcie má prístup aj k tajným dokumentom.

Hlava štátu v pondelok 12. apríla navštívila Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) a Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (BMC SAV). Obom inštitúciám vyjadrila podporu a plnú dôveru. „Veľmi ma mrzí, že koncom minulého týždňa odzneli vyjadrenia z úst ministra financií (Igor Matovič, OĽANO, pozn.), ktoré nepriamym spôsobom vyjadrili kritiku alebo pochybnosť nad kvalitou našich inštitúcií. Považujem to za absolútne neprimerané a nesprávne,“ povedala Čaputová s tým, že akékoľvek slová pochybnosti, ktoré nie sú založené na vecnom základe, oslabujú dôveru verejnosti v tieto inštitúcie.

Nesúhlasí s tým, aby bola téma Sputnika V používaná na rozdeľovanie Slovenska. „Žiaden rozumný človek nemôže byť proti Sputniku alebo inej vakcíne, nech je vyrobená kdekoľvek na svete, pokiaľ je táto vakcína bezpečná a efektívna,“ dodala. Priblížila, že všetky doteraz vykonané testy v slovenských laboratóriách hovoria v prospech tejto očkovacej látky.

Okolo skúmania Sputnika v Maďarsku sú stále otázky

„Zajtra (utorok 13. 4.) sa stretnem s pánom ministrom zdravotníctva a budem ďalej rokovať aj s pánom premiérom, aby boli zodpovedané všetky otázky, ktoré zatiaľ odpoveď nemajú,“ uviedla prezidentka.

Podľa nej stále nie je zrejmé, čo vlastne bude predmetom posudzovania vakcíny v maďarských laboratóriách a aké výsledky sa z Maďarska očakávajú. „Ak bude maďarská strana robiť laboratórne skúšky, budú to presne tie isté laboratórne skúšky, ktoré vykonali aj slovenské laboratóriá,“ skonštatovala.

Čaputová skritizovala piatkovú (9. 4.) cestu ministra financií Matoviča do Budapešti. „Považujem za neštandardné a nevhodné, že bolo jednak obídené ministerstvo zahraničných vecí a že na takomto rokovaní sa nemohol, hoci prejavil záujem, a je to diplomatický štandard, zúčastniť zástupca nášho veľvyslanectva,“ uzavrela.

V ŠÚKL si návštevu prezidentky vážia

Prezidentka je prvým vysoko postaveným štátnym predstaviteľom, ktorý navštívil ŠÚKL za osem rokov pôsobenia Zuzany Baťovej na pozícii riaditeľky ústavu, jej návštevu si aj preto veľmi vážia.

„Príchod pani prezidentky nám dáva nádej a vieru v to, že štát oceňuje našu prácu a rozhodnutia smerujúce len a len k tomu, aby lieky uvádzané na trh a používané občanmi Slovenskej republiky spĺňali prísne kritériá na kvalitu, bezpečnosť a účinnosť. Pani prezidentku sme ubezpečili, že štátny ústav koná výlučne na základe odborných dôkazov a naším jediným cieľom je ochrana zdravia obyvateľov Slovenska,“ uviedol ŠÚKL po návšteve Zuzany Čaputovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko