Na hlavný obsah

Cena za celoplošné testovanie je známa. Slovensko minulo takmer pol miliardy eur

Náklady na testovanie rastú každým dňom.

Cena za celoplošné testovanie je známa. Slovensko minulo takmer pol miliardy eur
Na snímke vyhodnocovanie antigénových testov. Foto: TASR

Už niekoľko mesiacov trvajúce celoplošné testovanie stálo daňových poplatníkov takmer pol miliardy eur, tvrdí hnutie Progresívne Slovensko (PS), ktoré sa odvoláva na informáciu poskytnutú na vyžiadanie od ministerstva financií.

„Celoplošné testovanie nás stálo takmer pol miliardy eur,“ vyhlásila členka hnutia Lucia Plaváková. V roku 2020 boli náklady na testovanie viac ako 72 miliónov eur a od začiatku roka 2021 už viac ako 406 miliónov eur „a táto suma každým dňom testovania narastá“. Podľa hnutia mohlo Slovensko za túto sumu nakúpiť 31 miliónov dávok vakcín Pfizer, postaviť desať špičkových nemocníc, alebo navýšiť počet zdravotníkov na Slovensku o 16 000.

Je to neekonomické a protiústavné, tvrdí hnutie

Hnutie vyzvalo na urýchlené ukončenie plošného testovania. Považuje ho nielen za neekonomické, ale aj za protiústavné a epidemicky neopodstatnené.

Predsedníčka PS Irena Bihariová pripomenula, že hnutie už na jeseň minulého roka vznieslo proti plošnému testovaniu niekoľko výhrad. Neexistuje podľa nej taký ústavný zákon, ktorý by umožňoval prinútiť občanov podstúpiť odber biologických vzoriek, ide teda o zásah do ľudských práv. Spomenula aj výhrady odbornej obce či koaličných partnerov.

„Môžeme len vyvolávať tlak a žiadať konkrétne príslušné orgány, aby takýmto spôsobom neplytvali prostriedkami,“ uzavrela predsedníčka mimoparlamentného hnutia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko