Na hlavný obsah

Ceny starých bankoviek rastú. Rovnaká však môže stáť aj tri eurá, aj tridsať

Závisí to od jej stavu.

Ceny starých bankoviek rastú. Rovnaká však môže stáť aj tri eurá, aj tridsať
Československá koruna - bankovky. Foto: TASR

Za ostatný rok sa cena niektorých starých bankoviek viac ako zdvojnásobila. Súvisí to aj s koronakrízou. Zberatelia majú čas obohacovať svoje zbierky a vyšší záujem spôsobuje zvyšovanie cien starých peňazí. Odborník ale varuje, že do zbierok treba investovať opatrne a s rozumom.

Rast cien sa netýka len najstarších bankoviek, ale napríklad aj posledných československých korún, ktoré po vzniku samostatného Slovenska označili kolkami. Numizmatik Michal Jurči hovorí, že aj keď ich možno i dnes nájsť niekde v domácnosti, ich cena môže a nemusí byť vysoká.

„Cenový rozdiel medzi týmito bankovkami môže byť radovo aj niekoľko desiatok eur. Poškodené bankovky majú, samozrejme, nízku cenu. Nepoškodené majú pre zberateľa najvyššiu cenu,“ vysvetlil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Kým pokrčená špinavá dvadsaťkorunáčka s kolkom stojí približne tri eurá, zberateľská, ktorá nebola v obehu, vyjde aj na 30 eur. Jej cena sa za posledný rok zdvojnásobila a aj iné vyhľadávané mince a bankovky zdraželi o desiatky percent. Pre koronakrízu.

„Mnohí obchodníci sa ťažšie dostávajú k bankovkám, keďže nie sú burzy a nie je ľahké ani cestovať do zahraničia a hľadať tieto produkty. Zákonite sa to prejavuje na zvyšovaní cien,“ dodal Jurči.

Zbieranie starých bankoviek a mincí tak nie je len záľubou, ale aj investíciou. Za posledný rok výhodne zúročenou. To však nemusí byť pravidlo. „Desať rokov a viac je optimálny horizont pri týchto formách investícií a čo je kľúčové a dôležité – je to len alternatívna forma investícií,“ varuje investičný analytik Maroš Ovčarik. Radí preto tradičnejšie formy – dlhopisy, akcie či nehnuteľnosti. A do umenia a zbierok investovať len 5 až 10 % úspor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika