Na hlavný obsah

Česi majú nového ministra zahraničia, je ním Kulhánek

Pôvodne bol až druhou voľbou na šéfa rezortu.

Česi majú nového ministra zahraničia, je ním Kulhánek
Nový minister zahraničia Českej republiky Jakub Kulhánek. Foto: TASR

Český prezident Miloš Zeman vymenoval v stredu (21. 4.) na Pražskom hrade Jakuba Kulhánka zo strany ČSSD za nového ministra zahraničných vecí. Informoval o tom web televízie ČT24.

Kulhánek nahradí vo funkcii Tomáša Petříčka, ktorý sa neúspešné pokúsil zosadiť predsedu sociálnych demokratov Jana Hamáčka. Bezprostredne po tom Petříček skončil ako šéf tohto rezortu. Následne ho dva týždne viedol spomenutý Hamáček, ktorý je českým vicepremiérom a ministrom vnútra.

Kulhánek bol pôvodne až druhou voľbou Hamáčka na šéfa rezortu diplomacie. Pôvodne chcel, aby sa ho ujal stranícky kolega Lubomír Zaorálek, ktorý viedol rezort v rokoch 2014 až 2017. Teraz je ministrom kultúry.

Nový minister zahraničia sa ujme tohto rezortu uprostred diplomatickej krízy nasledujúcej po odhalení zapojenia ruskej vojenskej rozviedky GRU do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach z roku 2014. Česká republika následne vyhostila 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, Moskva reagovala recipročne vyhostením 20 českých diplomatov. Už v stredu večer čakajú nového ministra rokovania s ruským veľvyslancom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet