Na hlavný obsah

Česi opäť menia ministra zdravotníctva. Blatný končí vo funkcii

Rezort bude mať štvrtého šéfa od septembra 2020.

Prezident Českej republiky Miloš Zeman v stredu (7. 4.) odvolal ministra zdravotníctva Jana Blatného. Vo funkcii ho nahradí doterajší riaditeľ vinohradskej nemocnice Petr Arenberger. Informuje o tom web televízie ČT24.

Premiér Andrej Babiš poslal Blatnému v poslednej dobe niekoľko upomienok. Kritizoval ho okrem iného za podľa neho príliš prísne podmienky pre podávanie experimentálnych liekov na COVID-19 alebo za postup pri tendri na testy pre školy.

Odchod Blatného z čela zdravotníctva pred dvoma týždňami žiadal prezident Zeman pre postoj k ruskej vakcíne Sputnik V. Hlava štátu sa vyjadrila, že Blatný nie je epidemiológ a nemá manažérske skúsenosti. Uviedla, že ak by sa Babiš rozhodol ponechať Blatného vo funkcii, neprispelo by to k zlepšeniu ich priateľských vzťahov.

Blatný označil za dôvod odchodu z funkcie politické rozhodnutie Babiša. „Sám za seba mám čisté svedomie, že som pracoval len na základe svojej odbornosti a rozhodoval som sa vždy na podklade odborných dát a analýz,“ cituje ho televízia.

Toto rozhodnutie tiež podľa neho „možno interpretovať tak, že pán premiér sa domnieva, že sme z najhoršieho vonku“. Podotkol však, že koronavírus je stále nebezpečný a varoval pred podcenením ochorenia COVID-19. V Českej republike sa napríklad v pondelok (11. 4.) skončí núdzový stav a vláda ho predlžovať nebude.

Nového šéfa rezortu Arenbergera uvedie Babiš do funkcie v stredu krátko popoludní. Ten bude štvrtým ministrom zdravotníctva od vlaňajšieho septembra. Pred koncom tohto mesiaca rezignoval Adam Vojtěch, jeho nástupca Roman Prymula ale vydržal vo funkcii len mesiac a nahradil ho Blatný. Teraz sa Blatný stal desiatym ministrom druhej Babišovej vlády, ktorý vo funkcii skončil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet