Na hlavný obsah

Česko dalo 18 pracovníkom ruskej ambasády 48 hodín na opustenie krajiny

Sú podozriví zo zapojenia do výbuchu muničných skladov v roku 2014.

Česko dalo 18 pracovníkom ruskej ambasády 48 hodín na opustenie krajiny
Na snímke Staromestské námestie v Prahe a ruská vlajka. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. V sobotu (17. 4.) večer to oznámil český minister zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček, uviedol na svojej webstránke český Deníka N.

Podľa Hamáčka boli vyhostení pracovníci ruskej ambasády identifikovaní českými tajnými službami ako dôstojníci tajných služieb. Minister Hamáček si v súvislosti s vyhostením pracovníkov ambasády predvolal v sobotu na 19.00 h ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského, aby ho o tomto kroku informoval.

Dôvodom vyhostenia je podozrenie zo zapojenia dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky do výbuchu muničných skladov v obci Vrbětice v Zlínskom kraji z októbra a decembra 2014. Likvidačné práce na mieste výbuchov sa skončili až vlani na jeseň.

„Pri tejto explózii došlo k obrovským materiálnym škodám, vážnemu ohrozeniu a narušenia života mnohých miestnych obyvateľov. Predovšetkým zahynuli dvaja naši spoluobčania… Česká republika je zvrchovaný štát a musí na tieto zistenia zodpovedajúcim spôsobom reagovať,“ vyhlásil v tejto súvislosti premiér Andrej Babiš.

V Rusku k takému kroku nevidia príčiny

Praha sa zrejme rozhodla zatvoriť svoje veľvyslanectvo v Moskve, povedal v súvislosti s oznámením o vyhostení 18 ruských diplomatov z ČR agentúre Interfax nemenovaný ruský diplomatický zdroj. Za absurdné označil tvrdenia o podiele ruských tajných služieb na výbuchu v obci Vrbětice prvý zástupca predsedu zahraničného výboru Rady federácie (hornej komory parlamentu) Vladimir Džabarov.

Šéf zahraničného výboru dolnej komory Štátnej dumy Leonid Sluckij uviedol, že v takýchto prípadoch musia nevyhnutne nasledovať „odvetné kroky“. Podľa neho vyhostenie pracovníkov ambasády zasadí „ťažký úder bilaterálnym vzťahom“. K takémuto kroku nie sú žiadne reálne príčiny, povedal Sluckij agentúre Interfax.

Je to absurdné obvinenia, povedal Džabarov. „Rusko nemá nič lepšie na práci než vyhadzovať do vzduchu nejaké sklady. Nikdy sme Česko nepovažovali za svojho protivníka,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet