Na hlavný obsah

Česko koná na objednávku, jeho konanie nemá s diplomaciou nič spoločné, tvrdí Moskva

ČR je s Ruskom v diplomatickom spore.

Česko koná na objednávku, jeho konanie nemá s diplomaciou nič spoločné, tvrdí Moskva
Na snímke českí diplomati a ich rodinní príslušníci vystupujú z lietadla na Letisku Václava Havla v Prahe. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok 22. apríla vyhlásila, že Praha v diplomatickom konflikte s Moskvou postupuje na objednávku a jej konanie nemá s diplomaciou nič spoločné. Rozhlasovej stanici Vesti FM tiež povedala, že českému veľvyslancovi v Moskve vo štvrtok oznámi, aké budú prípadné ďalšie kroky Ruska.

Postup Prahy proti Moskve podľa Zacharovovej možno vysvetliť len objednávkou takéhoto správania „Existuje jednoducho objednávka. To v žiadnom prípade nesúvisí so zdravým rozumom, s pragmatickosťou a s diplomaciou už vôbec nie. Spracováva sa objednávka, pretože inak logiku vecí vysvetliť nemožno,“ uviedla podľa agentúry TASS hovorkyňa.

Zacharovová tiež oznámila, že na ruskom ministerstve zahraničia bude pokračovať rozhovor s českým veľvyslancom Vítězoslavom Pivoňkom. „O žiadne veštenie, o žiadne, povedzme, predtuchy ohľadne krokov, ktoré (v Prahe) môžu urobiť, už nepôjde. Pôjde o konkrétny rozhovor o tom, aké kroky budú podniknuté (Moskvou), ak Praha urobí príslušné kroky,“ citoval TASS Zacharovovú.

Česko v sobotu (17. 4.) vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí podľa českých úradov pracovali pre tajné služby. Praha tak urobila s odvolaním sa na odhalenie bezpečnostných zložiek, podľa ktorých sú z výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticiach pri Zlíne v roku 2014 dôvodne podozriví dvaja agenti ruskej vojenskej tajnej služby GRU. Rusko označilo český postup za nepriateľský akt a jeho zdôvodnenie za absurdné, nepriateľské a provokačné. V odvetnom kroku potom vyhostilo 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve.

Český minister zahraničia Jakub Kulhánek v stredu (21. 4.) ruskému veľvyslancovi v ČR Alexandrovi Zmejevskému povedal, že Rusko má čas do štvrtkového poludnia, aby umožnilo návrat všetkých 20 vyhostených českých diplomatov na veľvyslanectvo v Moskve. Ak tak neurobí, minister rozhodne o znížení počtu pracovníkov ruskej ambasády v Prahe tak, aby zodpovedal stavu na českom veľvyslanectve v Moskve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet