Na hlavný obsah

Česko od pondelka otvorí obchody s detským oblečením aj farmárske trhy

Otvoriť budú môcť aj ďalšie služby.

Česko od pondelka otvorí obchody s detským oblečením aj farmárske trhy
Žena sedí s laptopom na kolenách pred kaviarňou v Prahe. (15. októbra 2020) Foto: TASR/AP

Od pondelka 12. apríla budú môcť v Českej republike otvoriť obchody s detským oblečením a obuvou, farmárske trhy či papiernictvá. Na utorkovom (6. 4.) rokovaní to schválila česká vláda, informovala spravodajská televízia ČT24. Televízia v tejto súvislosti pripomenula skoršie vyjadrenie vicepremiéra a ministra vnútra Jana Hamáčka, ktorý otváranie ostatných služieb, obchodov či terás reštaurácií zatvorených pre pandémiu videl reálne na koniec apríla.

Od pondelka budú môcť obnoviť prevádzku vo vonkajších priestoroch aj zoologické a botanické záhrady. Kapacitu návštevníkov však budú musieť obmedziť na 20 percent. Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček uviedol, že sa otvoria aj opravovne zariadení pre domácnosti i predaj náhradných dielov do automobilov.  

Podľa Havlíčka sa od 12. apríla majú medzi prvými otvoriť papiernictvá ako aj obchody s detským oblečením preto, aby „mohli rodičia poslať svoje deti do škôl“. Rezorty školstva a zdravotníctva totiž oznámili, že práve od rovnakého dátumu by sa do škôl mali vrátiť deti z prvého stupňa a predškoláci, vysvetlila ČT24. Na prvom stupni základných škôl by bola takzvaná rotačná výučba. To znamená, že by sa školáci po týždňoch striedali. K tomuto plánu má však výhrady premiér Andrej Babiš, pripomína iDNES.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet