Na hlavný obsah

Česko oznámilo veľké uvoľňovanie opatrení

Dôjsť by k nemu malo začiatkom mája.

Česko oznámilo veľké uvoľňovanie opatrení
Seniorka s ochranným rúškom na tvári počas nákupu na farmárskom trhu v Prahe. Foto: TASR/AP

Obchody, trhy a vybrané služby sa v Českej republike budú môcť otvoriť 3. mája, rozhodla vo štvrtok (22. 4.) česká vláda. Ešte predtým však bude musieť reagovať na rozhodnutie najvyššieho súdu, ktorý zrušil niektoré opatrenia ministerstva zdravotníctva.

„Ak bude pokračovať priaznivý trend vývoja epidémie, 3. mája otvárame zvyšok obchodov, trhov a v prísnom hygienickom režime aj vybrané služby spojené so starostlivosťou o telo, starostlivosťou o zvieratá alebo kúpeľnou zdravotnou starostlivosťou. Zároveň pokračuje postupné uvoľňovanie škôlok a škôl,“ napísal na Twitteri vicepremiér ČR Karel Havlíček.

„Bude napríklad možné aj ísť ku kaderníkovi, avšak len s platným negatívnym testom,“ potvrdil po rokovaní vlády Havlíček, pričom dodal, že zákazníci budú musieť dodržiavať fyzický odstup, pravdepodobne 1,5 metra.

Vláda schválila šesťfázový plán postupného uvoľňovania protiepidemických opatrení. Kľúčovým ukazovateľom bude počet nakazených na 100 000 obyvateľov. Vláda bude rokovať vždy v pondelok a vo štvrtok o tom, aké opatrenia budú v krajine platné od nasledujúceho pondelka.

Medzitým najvyšší súd zrušil nariadenie rezortu zdravotníctva, podľa ktorého zostali obchody, reštaurácie a iné zariadenia zatvorené aj po konci núdzového stavu. Dôvodom je vážna procesná chyba, pretože ministerstvo nariadenie vydalo bez súhlasu vlády. Rezort má na opravu nariadenia štyri dni, inak bude právoplatne zrušené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet