Na hlavný obsah

Česko žiada členské štáty EÚ a NATO, aby tiež vyhostili ruských diplomatov

Hamáček si zároveň predvolal ruského veľvyslanca v Prahe.

Česko žiada členské štáty EÚ a NATO, aby tiež vyhostili ruských diplomatov
Český minister vnútra dočasne poverený vedením ministerstva zahraničných vecí Jan Hamáček odpovedá na otázky novinárov po prílete českých diplomatov a ich rodinných príslušníkov na Letisko Václava Havla v Prahe v pondelok 19. apríla 2021.

Česká republika žiada členské štáty Európskej únie a partnerské krajiny NATO, aby prejavili solidaritu s Prahou a takisto vyhostili ruských diplomatov. Povedal to na utorňajšej (20. 4.) tlačovej konferencii český vicepremiér Jan Hamáček.

„Budeme vyzývať na kolektívnu akciu smerujúcu k solidárnemu vyhosteniu príslušníkov ruských spravodajských služieb,“ povedal minister vnútra Hamáček, ktorý je zároveň dočasne poverený vedením reozortu diplomacie

Na stredu (21. 4.) si Hamáček predvolal ruského veľvyslanca v Prahe, aby s ním hovoril o ďalších krokoch a tlmočil mu protest Českej republiky proti postupu Ruska.

Na svojom profile na sociálnej sieti Hamáček zároveň uviedol, že sa ešte musia poradiť o ďalších variantoch postupu. „Ja som ale pripravený na všetky. Aj na budovanie vzťahov úplne od začiatku. To znamená, že ich pošleme domov všetkých,“ povedal na adresu ruských diplomatov v Českej republike. Reagoval tak na kroky Ruska, ktoré vyhostilo 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve.

Česká republika vyhostila v pondelok 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko ako odvetu oznámilo vyhostenie 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve. Tento krok znamená podľa Hamáčka prakticky paralýzu činnosti českého veľvyslanectva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet