Na hlavný obsah

Chýba vôľa. Rokovania o zjednotení Cypru sa nezačnú, tvrdí OSN

Ostrov je od roku 1974 rozdelený na dve časti.

Chýba vôľa. Rokovania o zjednotení Cypru sa nezačnú, tvrdí OSN
Cyperská vlajka a vlajka Európskej únie. Foto: TASR/AP

Rokovania o možnom budúcom znovuzjednotení rozdeleného ostrova Cyprus sa nezačnú, pretože obe strany konfliktu zatiaľ nemajú dosť dobrej vôle spoločne riešiť otázku. Oznámil to vo štvrtok (29. 4.) v Ženeve generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres po tom, čo sa zástupcovia Cypru a neuznávanej Severocyperskej tureckej republiky pokúšali tri dni nájsť cestu späť k mierovým rozhovorom, ktoré sa skončili pred štyrmi rokmi.

„Pravdou je, že ani napriek všetkej snahe sa nám nepodarilo nájsť spoločné východisko, ktoré by umožnilo obnovenie formálnych rokovaní. Avšak nevzdávame sa,“ povedal Guterres.

Cyprus je rozdelený na dve časti od roku 1974 po pokuse o puč priaznivcov spojenia s Gréckom a následnej tureckej vojenskej invázii. V severnej časti ostrova vznikla roku 1983 Severocyperská turecká republika, ktorú uznáva vo svete len Turecko. Cyperská republika, ktorá leží na zvyšku ostrova, je od roku 2004 členom Európskej únie. Medzi oboma entitami vznikla nárazníková zóna pod kontrolou OSN.

Očakávania od rokovaní sprostredkovaných OSN boli od začiatku nízke, obe strany majú totiž veľmi odlišné predstavy o budúcnosti ostrova. Turecko a Severný Cyprus žiadajú vznik dvoch samostatných štátov, ktoré by uznávalo medzinárodné spoločenstvo, Grécko a Cyperská republika na južnej časti ostrova chcú zjednotenie ostrova do jedného federálneho štátu. Rokovania v roku 2017 stroskotali na otázke stiahnutia tureckých vojakov z ostrova a udržania tureckého „práva na intervenciu“ na Cypre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet