Na hlavný obsah

Čierny okres už neostane žiadny, opatrenia sa začnú uvoľňovať

Dôsledky Veľkej noci sa ešte len prejavia.

Čierny okres už neostane žiadny, opatrenia sa začnú uvoľňovať
Predseda vlády SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie o aktuálnej epidemiologickej situácii v súvislosti s ochorením COVID-19. Foto: SITA

Situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje, od budúceho pondelka (19. 4.) už nebude žiadny okres čierny, informoval o tom v utorok (13. 4.) predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Reprodukčné číslo ale podľa neho začalo po Veľkej noci opäť rásť. „V najbližších dňoch nám dáta ukážu, ako sme zvládli Veľkú noc,“ dodal.

Od budúceho týždňa dôjde na základe platného covidového automatu k uvoľňovaniu opatrení, oznámil minister financií Igor Matovič (OĽANO). Celé Slovensko sa prepne z čiernej (IV. stupeň varovania) do bordovej (III. stupeň varovania) fázy a pokiaľ bude klesajúci trend pokračovať, rezort zdravotníctva hovorí o možnosti prechodu do II. stupňa varovania (červenej fázy) od 26. apríla.

Zakázané ostanú aj naďalej hromadné podujatia okrem bohoslužieb a oslavy či večierky. Naďalej nie je možné navštevovať pacientov v nemocniciach ani osoby umiestnené v zariadeniach sociálnych služieb.

Rozdelenie okresov na Slovensku od pondelka 19. apríla.Foto: Ministerstvo zdravotníctva
Foto: Ministerstvo zdravotníctva

V porovnaní s predošlým týždňom narástol sedemdňový priemer potvrdených (antigénových aj PCR) prípadov na 2 082 (z 2071). Klesol počet hospitalizovaných (2 456) pacientov aj pacientov, ktorí potrebujú podporu pľúcnej ventilácie (296).

Miera zaočkovanosti rastie

Zaočkovanosť prvou dávkou vakcíny je na úrovni 19,6 %, druhou dávkou na úrovni 6,7 %. Zaočkovanosť klientov DSS prvou dávkou vakcíny je na úrovni 80 %, druhú dávku dostalo 52 % klientov DSS. Ministerstvo už umožnilo registráciu na očkovanie aj záujemcom vo veku 40 +, ktorí sa budú očkovať vakcínou od AstraZenecy.

Ministerstvo zdravotníctva očakáva do konca apríla dodávku ďalších viac ako 300 000 dávok vakcín. Konkrétne, 146 250 dávok vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech, viac ako 40 000 dávok vakcín od Moderny, vyše 90 000 dávok vakcíny od AstraZenecy a 26 400 dávok vakcín od Johnson & Johnson.

Všetky aktuálne platné nariadenia nájdete na stránke ministerstva vnútra alebo si ich môžete prehľadne pozrieť vďaka aplikácii digitálny covidový automat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko