Na hlavný obsah

ČR žiada návrat zamestnancov ambasády v Moskve, inak vyhostí ďalších Rusov

Čas určili do štvrtkového poludnia.

ČR žiada návrat  zamestnancov ambasády v Moskve, inak vyhostí ďalších Rusov
Na snímke automobil ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského pred budovou ministerstva zahraničných vecí ČR. Foto: SITA/AP

Česká republika vyzvala Rusko, aby do štvrtka (22. 4.) 12.00 h SELČ umožnilo návrat všetkých vyhostených zamestnancov českej ambasády v Moskve. V opačnom prípade vyhostí ďalších pracovníkov ruskej ambasády v Prahe. V stredu (21. 4.) to na brífingu uviedol nový český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek po stretnutí s ruským veľvyslancom v ČR Alexandrom Zmejevským. Kremeľ odkázal, že komunikovať s Ruskom formou požiadaviek nemá perspektívu.

Kulhánek podľa vlastných slov Zmejevskému vysvetlil, že recipročné vyhostenie 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve je neprimeranou reakciou, ktorá „de facto paralyzovala fungovanie našej ambasády“.

Moskva tak reagovala na sobotňajšie vypovedanie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktoré však podľa Kulhánka „ničím neohrozilo“ jej fungovanie.

Šéf českej diplomacie v tejto súvislosti Zmejevskému tlmočil protest českej vlády a vyzval Rusko, aby umožnilo návrat všetkým vyhosteným zamestnancom ambasády v Moskve. V opačnom prípade Kulhánek rozhodne o „znížení stavu pracovníkov na ambasáde Ruskej federácie tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na českom veľvyslanectve v Moskve“. S týmto rozhodnutím súhlasia aj český premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman, dodal Kulhánek.

Rusi ultimáta odmietajú

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre agentúru TASS na Kulhánkove slová reagoval, že „práve dnes hovoril prezident Putin o tom, že používať pri dialógu s nami rétoriku požiadaviek nemá perspektívu.“ V podobnom duchu sa vyjadrila aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, podľa ktorej je takýto tón pri rokovaniach s Ruskom neprijateľný. „Odporúčame Prahe, aby si ultimáta nechali pre komunikáciu v rámci NATO,“ cituje Zacharovovú agentúra RIA Novosti. Hovorkyňa dodala, že Moskva si vo štvrtok opäť predvolá českého veľvyslanca v Rusku.

EÚ podporuje potrestanie vinníkov

Európska únia dôrazne odsudzuje ilegálne aktivity na českom území a je znepokojená narušením českej zvrchovanosti. V doposiaľ najvýraznejšej reakcii EÚ na zistenie českých tajných služieb o zavinení výbuchu vo Vrběticiach ruskými agentmi to v stredu uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. 

Vo vyhlásení vydanom v mene celej dvadsaťsedmičky tiež uviedol, že EÚ stojí za českou reakciou a podporuje snahu ČR o potrestanie vinníkov. Únia naopak odsudzuje neprimeranú ruskú reakciu a hrozby proti Česku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet