Na hlavný obsah

Daň nadmernej spotreby. Pre konzum Nemcov zlikvidovali lesy o veľkosti polovice Berlína

Následky sú viditeľné pri ekosystémoch aj globálnej klíme.

Daň nadmernej spotreby. Pre konzum Nemcov zlikvidovali lesy o veľkosti polovice Berlína
Odlesňovanie pralesov. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) je po Číne druhým najväčším ničiteľom lesov na svete. Podľa najnovšej správy Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) sa pre spotrebu Európanov vyrúbali obrovské lesné porasty. Až za 80 % likvidácie lesov, za ktorým je dovoz do Európskej únie, je zodpovedných len osem jej členských štátov.

Sója, palmový olej, hovädzie mäso, drevo, kakao a káva. Aby sme si ich v Európe mohli kúpiť, lesy v iných krajinách im musia ustúpiť. Vyplýva to z novej správy WWF za roky 2005 až 2017. Andrea Hajdúchová z WWF Slovensko dopĺňa, že aj keď je za väčšinu odlesňovania zodpovedné poľnohospodárstvo, mali by sme sa sústrediť najmä na nadmernú spotrebu.

„Druhá vec je naozaj to, o čo sa snaží EÚ – sprísniť predpisy týkajúce sa odlesňovania a dovozu surovín a produktov, ktoré sú zodpovedné za odlesňovanie v tropických oblastiach sveta,“ povedala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Pre európsky import sa zničilo najviac lesných plôch v Brazílii, Indonézii a Paraguaji – najmä pre Holandsko, Belgicko a Dánsko. No za najväčšie nepriame odlesňovanie je zodpovedné Nemecko. Pre konzum Nemcov ročne zlikvidovali takú veľkú plochu lesa, ako je polovica Berlína. Hajdúchová však hovorí aj o čiastočnom svetlom bode pre EÚ. „Dochádza k zlepšeniu, a to o 40% medzi rokmi 2005 a 2017,“ priblížila.

Následky ničenia lesov pre naše konzumné správanie sú však viditeľné pri ekosystémoch aj globálnej klíme. Nepriamym odlesňovaním totiž Únia prispieva k zvyšovaniu emisií skleníkových plynov. No Brusel má podľa Hajdúchovej jasný cieľ. „Aby suroviny, ktoré k nám prichádzajú – či už teda poľnohospodárske, drevo, drevené výrobky – boli nielen legálne, ale aj udržateľné. Aby sme vedeli vystopovať pôvod výrobkov, odsledovať ho naprieč celým spracovateľským reťazcom a aby boli tieto informácie transparentné a mohli si to aj spotrebitelia skontrolovať.“

Podľa WWF však musia právne predpisy Únie chrániť aj ďalšie ekosystémy. Inak sa ničenie prírody presunie z lesa na mokrade, pasienky a savany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet